ANP5 mrt '13 09:23Aangepast op 5 mrt '13 09:48

AEX opent in de plus

AMSTERDAM (AFN) - De beurs in Amsterdam is dinsdag in de plus geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen met winsten. Beleggers trokken zich op aan de hogere slotstanden op Wall Street en de positieve stemming in Azië.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 1,2 procent hoger op 343,67 punten. De MidKap klom 1,4 procent tot 536,09 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tussen 0,7 en 1,2 procent.

In Frankfurt won energieconcern RWE 3,6 procent. Het Duitse moederbedrijf van het Nederlandse Essent heeft vorig jaar aanzienlijk betere resultaten geboekt dan in 2011. Dat kwam vooral doordat de kosten voor de Duitse ban op kernernergie veel lager waren dan in 2011. In Nederland en België zakte het resultaat. Bezuinigingen wogen in deze landen niet op tegen de moeilijke marktomstandigheden.

Deutsche Post DHL

Deutsche Post DHL steeg 3,7 procent. Het Duitse post- en pakketbedrijf heeft de winst vorig jaar met bijna een half miljard zien toenemen tot 1,66 miljard euro. De sterke winststijging was met name te danken aan een paar eenmalige meevallers.

In de AEX gingen alle 25 fondsen omhoog. Telecomconcern KPN stond bovenaan met een winst van ruim 3 procent. In de MidKap ging Imtech aan kop met een plus van ruim 6 procent. De technisch dienstverlener verwacht geen nieuwe tegenvallers te moeten melden op korte termijn. Het bestuur heeft geen afwijkingen gevonden bij andere onderdelen dan de eerder gerapporteerde takken in Duitsland en Polen.

TomTom

TomTom volgde met een winst van 4,5 procent. De Japanse autofabrikant Toyota gaat de navigatiesystemen in zijn voertuigen voor de Europese markt uitrusten met de verkeersinformatiedienst HD Traffic van TomTom. Het navigatiebedrijf liet verder weten dat de samenwerking met Fiat Groep, die 4 jaar geleden begon, wordt voortgezet.

Bij de kleinere fondsen klom Besi 2,4 procent. Het chipbedrijf zag de winst in het vierde kwartaal fors afnemen. De omzet zakte met bijna een kwart. Voor het eerste kwartaal wordt een omzetstijging van circa 5 procent op kwartaalbasis voorzien. Volgens analisten van SNS Securities lijkt Besi uit het dal te komen.

De euro was 1,3050 dollar waard, tegen 1,3010 dollar bij sluiting van de Europese aandelenmarkten op maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 90,59 dollar per vat. Brentolie werd 0,7 procent duurder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen