ANP16 jun '13 17:07

Bernanke bepaalt beursweek

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - Handelaren en beleggers kunnen de komende tijd de kunst van het gissen naar de bedoelingen van centrale banken nog verder verfijnen.

EPA
EPA

AMSTERDAM (AFN) - Handelaren en beleggers kunnen de komende tijd de kunst van het gissen naar de bedoelingen van centrale banken nog verder verfijnen. Met nog een paar weken te gaan tot de opening van het nieuwe cijferseizoen, blijven uitspraken van centrale bankiers en cijfers over de economie de belangrijkste smaakmakers op de beurzen.

Komende week neemt de Federal Reserve een rentebesluit en zal centralebankpresident Ben Bernanke mogelijk een tipje van de sluier lichten over de voortgang of juist de afbouw van het stimuleringsbeleid in de Verenigde Staten. Marktkenners verwachten niet dat Bernanke nu al bekend zal maken of en wanneer het stimuleringsprogramma af zal worden gebouwd. Toch is de hoop dat hij zal proberen de onrust die de laatste tijd op de beurzen is ontstaan iets te temperen.

Sinds er eind mei twijfel is gerezen over de stimuleringsprogramma’s van zowel de Fed als de Europese Centrale Bank, is de volatiliteit flink toegenomen. In de VS sloot vrijdag de Dow-Jonesindex voor de derde week in vier weken lager.

Speculaties

Intussen is er onder analisten en economen geen consensus over wat Bernanke woensdag, na afloop van het Fed-beraad, gaat zeggen. De speculaties lopen uiteen van de voortzetting van alle programma’s, tot een onmiddellijk begin met de afbouw daarvan.

Behalve naar de woorden van Amerika’s centrale bankier, kunnen beleggers nog uitkijken naar een klein aantal cijfers over de economie. Dinsdag komen er gegevens over de consumentenprijzen en de bouw van nieuwe huizen. Donderdag worden onder meer cijfers over het consumentenvertrouwen in de eurozone bekendgemaakt en volgen er meer cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen