ANP30 jan '13 11:45

Beurzen vlak in afwachting data VS

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen bleven woensdag nagenoeg onveranderd. Beleggers hielden hun kruit droog in afwachting van een banencijfer uit de Verenigde Staten en het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed).

,,Het is een flauwe dag en dat zie je terug in de koersen. We wachten op het rentebesluit en het banenrapport van salarisverwerker ADP. Alles blijft gericht op de VS, die moeten laten zien of ze de wereldeconomie kunnen blijven aanjagen. De aandelenmarkten laten de laatste weken wel een evenwichtig beeld zien, waarbij de koersen langzaam omhoog kruipen. De volumes blijven echter laag en het is wachten tot die aantrekken'', aldus beleggingsadviseur Erwin Blok van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag onveranderd op 358,12 punten. De MidKap-index zakte 0,1 procent tot 556,07 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren 0,1 procent. Londen bleef onveranderd.

Madrid

De beurs in Madrid daalde 0,2 procent. Volgens Spaanse media heeft de regio Catalonië de centrale overheid in Madrid om nog eens 9 miljard euro noodhulp gevraagd. Ook bleek dat de Spaanse economie in 2012 met 1,4 procent is gekrompen.

In Zürich zakte Roche 1,7 procent ondanks beter dan verwachte jaarresultaten. De grootste producent van kankermedicijnen ter wereld voorziet ook voor 2013 een verdere groei van de omzet en winst. Beleggers grepen de sterke cijfers aan om wat winst te nemen.

Saipem

In Milaan ging Saipem bijna 35 procent onderuit na een winstalarm van de Italiaanse toeleverancier voor de olie-industrie. Oliemaatschappij Eni, die 43 procent in Saipem bezit, zakte 4,3 procent op de Italiaanse beurs.

De waarschuwing van Saipem woog ook zwaar op de koersen van andere Europese dienstverleners aan de olie- en gasindustrie. In Amsterdam stonden SBM Offshore en Fugro onderaan in de AEX met verliezen van respectievelijk 3,9 en 3,4 procent.

SNS Reaal

In de MidKap ging SNS Reaal aan kop met een plus van ruim 2 procent. Het financiële concern zal volgens De Telegraaf mogelijk komend weekend of maandag een oplossing presenteren voor de problemen die de noodlijdende bank en verzekeraar hebben getroffen.

De euro klom tot boven de 1,35 dollar en bereikte de hoogste stand sinds december 2011. De eenheidsmunt was aan het begin van de middag 1,3555 dollar waard, tegen 1,3475 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,4 procent 97,94 dollar per vat. Brentolie werd ook 0,4 procent duurder, op 114,85 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen