ANP10 jun '13 07:31Aangepast op 10 jun '13 08:13

'Google neemt kaartenproducent Waze over'

Auteur: ANP Nieuws

PALO ALTO (AFN) - Google neemt de Israëlische producent van navigatiesoftware Waze over.

PALO ALTO (AFN) - Google neemt de Israëlische producent van navigatiesoftware Waze over. Dat meldde persbureau Bloomberg maandag op basis van ingewijden. Het internetbedrijf betaalt circa 1,1 miljard dollar (zo'n 833 miljoen euro) voor de onderneming.

Met de overname wil Google concurrenten als Apple en Facebook voor blijven. Ook deze bedrijven zouden interesse hebben getoond in Waze. De gratis mobiele app van Waze waarschuwt automobilisten voor bijvoorbeeld verkeersopstoppingen en wijst hen dan op alternatieve routes. Waze heeft circa 47 miljoen gebruikers.

Eerder werd door Israëlische media gemeld dat Facebook Waze wil overnemen voor 800 miljoen tot 1 miljard dollar. Dat zou de op één na grootste overname zijn door Facebook, dat eerder fotodienst Instagram voor 1 miljard dollar kocht.

Waze, dat niet op de vermeende overname door Google wilde reageren, werd in 2008 opgericht in Israël. Later verhuisde het bedrijf het hoofdkantoor naar de Verenigde Staten. Tot de investeerders in het bedrijf behoren Microsoft, Qualcomm Ventures, Magma Venture Partners en Vertex Venture Capital. In 2011 leverde een financieringsronde 30 miljoen dollar op, onder meer dankzij een investering van miljardair Li Ka-shing uit Hongkong. Hij is onder meer eigenaar van AS Watson, het moederbedrijf van ketens als Trekpleister en Kruidvat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen