ANP22 mei '13 07:51Aangepast op 22 mei '13 08:30

'Amsterdamse beurs begint vlak’

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam begint woensdag naar verwachting nagenoeg vlak. Ook de andere Europese aandelenmarkten zullen bij de opening weinig beweging laten zien. De handel zal vooral in het teken staan van de verklaring die de Amerikaanse centralebankpresident Ben Bernanke later op de dag zal geven voor de economische comissie van het Congres.

,,We lijken een vlak begin te krijgen. De Japanse beurs blijft stijgen en ook op Wall Street werden kleine winsten geboekt. Het is wachten op wat Bernanke vanmiddag zal gaan zeggen, maar het lijkt erop dat hij zal aangeven dat het stimuleringsbeleid wordt voortgezet. Ook krijgen we nog cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt en in Nederland staat het consumentenvertrouwen op het programma”, aldus marktanalistMartijnWeller van IG Nederland.

In Amsterdam kwam Brunel met een tussentijds handelsbericht. De detacheerder heeft de omzet in het eerste kwartaal zien stijgen, terwijl de winst afnam. Het bedrijf geeft geen concrete verwachting voor de rest van het jaar, maar stelt ,,met vertrouwen” naar de toekomst te kijken.

Azië

De effectenbeurzen in het Verre Oosten toonden woensdag een verdeeld beeld. De Nikkei in Tokio sloot met een stevige winst van 1,6 procent. De handel stond in het teken van de Japanse centrale bank, die de uitkomsten van de tweedaagse beleidsvergadering bekendmaakte. De Bank of Japan hield het monetaire beleid onveranderd, maar verhoogde wel de economische vooruitzichten voor de Japanse economie.

De aandelenbeurzen in New York sloten dinsdag met lichte winst. De stijging was al genoeg voor een nieuw slotrecord van de S&P 500-index. Beleggers wachtten op de verklaring van Bernanke, maar kregen dinsdag alvast een hart onder de riem van onder meer de president van de centrale bank van St. Louis. Die zei dat het stimuleringsprogramma van de Fed voorlopig door moet gaan.

VS

De Dow-Jonesindex eindigde 0,3 procent hoger op 15.387,58 punten. De brede S&P 500-index kreeg er 0,2 procent bij tot 1669,16 punten en technologiebeurs Nasdaq klom 0,2 procent tot 3502,12 punten.

Op de Europese aandelenbeurzen deden beleggers het dinsdag rustig aan. Na een positieve opening van de handel op Wall Street sloeg de aanvankelijk erg voorzichtige stemming echter om en gingen de graadmeters met winsten de dag uit.

Europa

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,1 procent hoger op 370,44 punten. De MidKap eindigde vlak op 551,30 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs kregen er tot 0,3 procent bij en de FTSE in Londen sloot 0,7 procent hoger.

De euro was woensdag voorbeurs 1,2911 dollar waard, bijna evenveel als bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 95,77 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper, op 103,57 dollar.

Gerelateerde artikelen