ANP4 jan '13 10:55Aangepast op 4 jan '13 13:07

'Overname Spaanse bank kost duizenden banen'

EPA
EPA

MADRID (AFN) - De volledige overname van de Spaanse bank Banesto door branchegenoot Banco Santander gaat 3000 van de ruim 8300 banen kosten. Dat berichtte de Spaanse krant Cinco Dias vrijdag op gezag van ingewijden.

Santander maakte vorige maand bekend dat het Banesto, waarin het al een belang van 90 procent heeft, volledig wil inlijven. Toen zei het bedrijf al dat het na de overname 700 van de 1700 Banesto-kantoren wil sluiten. De grootste bank van Spanje gaat volgende week met de vakbonden om de tafel om de reorganisatieplannen toe te lichten, aldus Cinco Dias.

De Spaanse bankensector zucht onder de economische crisis en de langdurige malaise op de vastgoedmarkt. Veel financiële instellingen snijden daarom flink in hun personeel. Bankia, het product van een noodgedwongen fusie tussen een aantal zieltogende regionale spaarbanken, maakte eerder al bekend dat het 6000 van de in totaal 20.000 banen schrapt.

Inkrimpen

De vakbonden vrezen dat dit jaar in totaal circa 12.000 banen verloren gaan in de Spaanse financiële sector, bovenop de 35.000 arbeidsplaatsen die sinds 2008 al zijn komen te vervallen. Dat komt mede doordat de banken die via de Spaanse overheid Europese noodsteun hebben ontvangen, verplicht moeten inkrimpen.

Ook in andere sectoren staat de werkgelegenheid onder druk. Het afgelopen jaar gingen in heel Spanje gemiddeld 2000 banen per dag verloren. Gevreesd wordt dat dit aantal dit jaar nog hoger komt te liggen. Inmiddels zit ongeveer een kwart van de Spaanse beroepsbevolking zonder werk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen