ANP28 mei '13 14:04

'Europees plan nodig tegen jeugdwerkloosheid'

ANP
ANP

PARIJS (AFN/RTR) - Europese landen moeten op korte termijn met plannen komen om de torenhoge jeugdwerkloosheid te bestrijden. Dat lieten vertegenwoordigers van de Duitse, Franse en Italiaanse regering dinsdag weten op een conferentie over de werkloosheid onder jongeren in Parijs.

,,We moeten succesvoller worden in het gevecht tegen jeugdwerkloosheid, anders verliezen we de strijd om de Europese eenwording'', waarschuwde de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble. ,,We moeten een generatie redden die in angst leeft'', stelde de Italiaanse minister van Arbeid Enrico Giovanni op zijn beurt. ,,We zetten de best opgeleide generatie in de wacht. Dat is onacceptabel.''

De ministers willen onder meer Europese middelen gebruiken om bedrijven aan te sporen jongeren aan te nemen. Op de Europese begroting is tot en met 2020 een bedrag van 6 miljard euro vrijgemaakt voor de strijd tegen jeugdwerkloosheid. Daarnaast moeten structurele hervormingen van de Europese economie de arbeidsmarkt aanjagen.

Spanje

Door de langdurige recessie is inmiddels een op de vier jongeren in de eurozone werkloos. In Spanje en Griekenland geldt dat zelfs voor meer dan de helft van de personen jonger dan 25 jaar.

,,Er is geen snelle oplossing, er is geen allesomvattend plan'', zei het hoofd van de Europese Investeringsbank, Werner Hoyer, over de jeugdwerkloosheid. Volgens hem moeten actieplannen zich vooral richten op kleine en middelgrote bedrijven, omdat die voor velen de toegang vormen tot de arbeidsmarkt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen