ANP31 jan '13 22:46

Ajax verslaat Vitesse wel in bekertoernooi

ANP
ANP

EMMEN (ANP) - In een omgeving die niet bedoeld is voor het betere cupvoetbal, schaarde Ajax zich donderdagavond bij de laatste vier ploegen van het nationale bekertoernooi. De kampioen uit Amsterdam versloeg aan de Meerdijk in Emmen het Arnhemse Vitesse (0-4), dat dit seizoen in de competitie wel twee keer te sterk bleek.

Vitesse en Ajax voetbalden in Drenthe omdat thuisclub wegens een groot dancefeest niet in het Gelredome kon uitkomen. De KNVB had dat ongetwijfeld liever anders gezien. De 2000 aanwezige toeschouwers in het stadion van de club uit de eredivisie zorgden niet voor een entourage die de nationale voetbalbond voor een kwartfinale van het bekertoernooi voor ogen heeft.

Het was niet de eerste keer deze week dat een kwartfinale negatieve reacties opriep. Supporters van FC Den Bosch ontsierden dinsdag de wedstrijd tegen AZ met oerwoudgeluiden. PSV en Feyenoord trokken woensdag ook slechts 15.000 toeschouwers naar het Philips-stadion. Wat voetbalbond de laatste jaren ook probeert, de KNVB-beker wordt vaak pas echt leuk als een provincieclub met tienduizenden fans richting de finale in de Kuip trekt.

Aanvalstrio

Voor trainer Frank de Boer van Ajax heeft het bekertoernooi dit seizoen ook niet de hoogste prioriteit. Hij maakte van de gelegenheid gebruik Christian Poulsen en Viktor Fischer rust te gunnen. Jody Lukoki en Danny Hoesen vormden een aanvalstrio Derk Boerrigter. Siem de Jong voetbalde weer eens op het middenveld. Trainer Fred Rutten van Vitesse koos voor de basisformatie die zondag de basis legde voor de tweede competitiezege van het seizoen op Ajax (3-2). Alleen Eloy Room mocht het doel verdedigen, zoals Jasper Cillessen dat altijd voor Ajax mag in het bekertoernooi.

Hoesen schoot Ajax al na 7 minuten op voorsprong (1-0), na goed voorbereidend werk van Lukoki. De formatie uit de hoofdstad sprong na de snelle treffer slordig om met de ruimte die het kreeg. Vitesse kwam daardoor enkele keren met de schrik vrij, maar zorgde zelf voor te weinig gevaar. Voor rust was alleen Renato Ibarra dichtbij een treffer.

Ajax kwam net als zondag in het Gelredome op een voorsprong van 2-0, nadat De Jong ploeggenoot Lasse Schöne alleen voor keeper Room had gezet. Leuk voor Kolbeinn Sigthorsson was dat hij in de slotfase zijn rentree na lang blessureleed mocht vieren. De spits bedankte trainer De Boer met twee doelpunten


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen