ANP7 mrt '13 08:42

Franse werkloosheid hoogst in 13 jaar

PARIJS (AFN/BLOOMBERG) - De werkloosheid in Frankrijk is eind vorig jaar opgelopen tot het hoogste niveau van de afgelopen 13 jaar. Dat maakte het nationale statistiekbureau donderdag bekend.

In het laatste kwartaal van vorig jaar liep de werkloosheid in Europa's op een na grootste economie op tot 10,6 procent. In het voorgaande kwartaal had 10,2 procent van de Franse beroepsbevolking, inclusief de overzeese gebieden, geen betaalde baan. De werkloosheid nadert nu het hoogste punt sinds het begin van de huidige meetmethode in 1998. In 1999 klom de Franse werkloosheid tot 10,8 procent.

Volgens econoom Julien Manceaux van ING wijzen de cijfers erop dat de werkloosheid in Frankrijk dit jaar waarschijnlijk oploopt tot 11,5 procent. ,,Dat is een ongemakkelijke waarheid voor president François Hollande en een nieuw teken dat Frankrijk aan de verkeerde kant van de eurozone terechtkomt'', stelde hij.

Manceaux wees erop dat Hollande heeft beloofd in zijn eerste jaar als president een einde te maken aan de stijging van de werkloosheid. ,,De kans dat dit lukt verdampt, zeker gezien de onverwachte daling van het ondernemersvertrouwen in het begin van dit jaar.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen