ANP3 jan '13 17:51Aangepast op 3 jan '13 18:19

Europese beurzen sluiten verdeeld

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenmarkten lieten donderdag aan het einde van de handel een gemengd beeld zien. Na twee dagen van uitbundige koerswinsten op rij namen beleggers wat gas terug, met overwegend kleine verliezen tot gevolg. Op het Damrak hield de AEX-index, die precies 30 jaar bestaat, het hoofd wel boven water.

De hoofdgraadmeter van de beurs in Amsterdam sloot op 350,74 punten, een winst van 0,2 procent. De MidKap ging 0,3 procent omlaag tot 545,27 punten. De DAX in Frankfurt en de CAC 40 in Parijs daalden 0,3 procent, terwijl de FTSE in Londen juist 0,3 procent steeg.

De verliezen bleven beperkt door een positief cijfer over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Volgens salarisstrookverwerker ADP kwamen er vorige maand 215.000 banen bij in het Amerikaanse bedrijfsleven, terwijl er was gerekend op 140.000 banen. De cijfers van ADP lopen vooruit op het officiële banenrapport, dat vrijdag wordt gepubliceerd.

Banencijfer

In Europa werden ook cijfers over de arbeidsmarkt bekendgemaakt. In Duitsland stabiliseerde de werkloosheid in december op 6,9 procent, terwijl de werkloosheid in Spanje vorige maand voor het eerst sinds juli 2012 afnam.

In Londen klom Next 2,7 procent. De op één na grootste kledingverkoper van het Verenigd Koninkrijk verhoogde de winstverwachting voor het gehele boekjaar.

Air France-KLM

Vastgoedfonds Unibail-Rodamco was de sterkste daler in de AEX met een min van 2,3 procent. Sterkste stijger was luchtvaartgroep Air France-KLM met een plus van 5,1 procent.

Unilever steeg 0,2 procent. Het levensmiddelenbedrijf verkoopt zijn pindakaasmerk Skippy voor 534 miljoen euro aan het Amerikaanse voedingsconcern Hormel Foods.

Kulluk

Olieconcern Shell won 0,8 procent. Een team van vijf bergingsexperts is woensdag aan boord geweest van het gestrande boorschip Kulluk van Shell in de wateren bij Alaska. Het schip sloeg in de nacht van maandag op dinsdag op de rotsen bij het dorp Kodiak in Alaska. Uit inspecties met vliegtuigen blijkt dat de Kulluk stabiel is en dat het schip geen olie lekt.

De euro was 1,3105 dollar waard, tegen 1,3195 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 93,20 dollar per vat. Een vat Brentolie werd 0,1 procent goedkoper op 112,37 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen