
UTRECHT (AFN) - SNS Reaal werkt aan een oplossing voor zijn financiële problemen waarbij ook private investeerders betrokken zijn. Als het lukt dit scenario te realiseren, en dat is volgens de bank en verzekeraar nog niet duidelijk, komt er onder meer een omvangrijke aandelenemissie.
Dat maakte SNS Reaal maandag bekend. Het bedrijf voorziet ook ,,transacties met betrekking tot uitstaande achtergestelde instrumenten''. Dat kan erop duiden dat ook van houders van achtergestelde leningen een offer wordt gevraagd, zoals vorig week al werd geopperd. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem liet toen doorschemeren dat obligatiehouders wat hem betreft niet hoeven te worden ontzien.
De zinsnede kan ook betrekking hebben op de kernkapitaaleffecten die de Nederlandse staat in 2008 ontving in ruil voor een kapitaalinjectie. Ook dat zijn achtergestelde instrumenten, bevestigde een zegsman van SNS. Dat de overheid op die manier opnieuw zou kunnen bijspringen, is evenwel niet nieuw. SNS liet vorig jaar november al weten dat de kernkapitaaleffecten mogelijk in aandelen worden omgezet. De Staat heeft nog een kleine 850 miljoen euro tegoed van SNS.
Geen beslissingen
Het bedrijf benadrukte dat nog geen beslissingen zijn genomen. De afgelopen weken gonsde het van de geruchten over nieuwe overheidssteun aan het financiële concern, dat door grote verliezen bij zijn vastgoedpootSNS Property Finance in moeilijkheden is geraakt. Verwacht wordt dat uiterlijk bij de presentatie van de jaarcijfers op 14 februari meer duidelijk wordt over de toekomst van SNS Reaal.
Analist Cor Kluis van Rabobank stelt vast dat SNS de oplossing nog niet heeft gevonden. Het bedrijf schetst een scenario waarvan het nog niet weet of het uitvoerbaar is, aldus de marktvorser. Bij private deelname denkt hij aan een verkoop van de verzekeringsactiviteiten, het afstoten van de vastgoedtak of participatie van andere partijen in een 'bad bank', waarin de slechte leningen van Property Finance worden ondergebracht. De nieuwe aandelen die mogelijk worden uitgegeven, ziet Kluis voor een fors deel naar de Nederlandse staat gaan.