ANP15 mrt '13 16:09

Opmaat formatie Italië mislukt

Archiefbeeld Italiaanse president Giorgio Napolitano. EPA
Archiefbeeld Italiaanse president Giorgio Napolitano. EPA

ROME (ANP) - Beide kamers van het Italiaanse parlement zijn er vrijdag niet in geslaagd een nieuwe voorzitter te kiezen. Dat is gewoonlijk de eerste formele stap in de kabinetsformatie, als de kamers voor het eerst na de verkiezingen in hun nieuwe samenstelling bijeenkomen. De voorzitters van Kamer en Senaat moeten president Giorgio Napolitano namelijk adviseren over hoe de uitslag van de verkiezingen vorige maand naar een nieuw kabinet moet worden vertaald.

Probleem is dat de nieuwe partij van de komiek Beppe Grillo niet mee wil doen aan de gebruikelijke achterkamertjespolitiek. De Beweging 5 Sterren (M5S), die voor het eerst aan landelijke verkiezingen meedeed, kreeg meteen een kwart van de stemmen.

Bij de eerste stemronde stemden de meeste senatoren en Kamerleden blanco; slechts de M5S'ers stemden op hun eigen kandidaat. Daarna werden de zittingen van Kamer en Senaat geschorst voor informeel overleg.

Napolitano heeft de politiek gemaand tot een snelle formatie. Italië, de derde economie van de eurozone, gaat gebukt onder een enorme staatsschuld en heeft het vertrouwen van de financiële markten nodig.

Gerelateerde artikelen