ANP15 mrt '13 18:42Aangepast op 15 mrt '13 20:32

Wall Street op licht verlies

NEW YORK (ANP) - De effectenbeurzen in New York stonden vrijdag licht lager. De Dow-Jonesindex lijkt daarmee zijn recordreeks te staken. Een onverwacht flinke afname van het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten had een negatief effect op de beurshandel.

De Dow-Jonesindex noteerde richting het handelseinde 0,4 procent lager op 14.487 punten. De Dow sloot donderdag nog voor de 10e dag op rij met winst. De brede S&P 500 zakte 0,3 procent tot 1558 punten en de technologiebeurs Nasdaq verloor 0,5 procent tot 3244 punten.

Het consumentenvertrouwen in de VS zakte volgens voorlopige cijfers in maart naar het laagste niveau sinds december 2011. Economen hadden juist verwacht dat Amerikaanse consumenten optimistischer zouden worden. Die zijn echter ongerust geworden over de gevolgen van de automatische bezuinigingen die in werking zijn getreden in de VS. Die kunnen mogelijk de economie en de arbeidsmarkt schaden.

Inflatie

Voorbeurs bleek dat de industriële bedrijvigheid in de regio rond New York deze maand opnieuw is gegroeid. Het groeitempo zakte wel wat terug ten opzichte van februari. Ook viel de inflatie in de VS in februari iets hoger uit dan voorzien. De productie in de Amerikaanse industrie steeg in februari met 0,7 procent. Het cijfer is beter dan economen hadden verwacht.

Amerikaanse banken deden goede zaken. Zo won Bank of America 4,2 procent en Morgan Stanley klom 2,9 procent. JPMorgan Chase moest echter 2,1 procent inleveren.

De euro was 1,3054 dollar waard, tegen 1,3061 dollar aan het einde van de Europese beurshandel. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 93,49 dollar per vat. Brent klom 1 procent.

Gerelateerde artikelen