ANP14 mrt '13 13:14

DNB: woonakkoord helpt huizenmarkt vooruit

AMSTERDAM (AFN) - De huizenprijzen in Nederland hebben het grootste deel van de daling achter de rug. Mede dankzij het onlangs door de politiek gesloten woonakkoord kan de huizenmarkt binnenkort mogelijk weer stabiliseren. Dat zei de president van De Nederlandsche Bank (DNB), Klaas Knot, donderdag.

Volgens Knot geeft het woonakkoord duidelijkheid aan aspirant-huizenkopers. ,,Daardoor kunnen ze weer toekomstgerichte keuzes maken. Ik heb geen glazen bol, maar de huizenprijzen hebben het grootste deel van de daling waarschijnlijk achter de rug'', stelde hij.

Een terugkeer naar de prijsniveaus van voor de crisis zit er echter niet in. ,,De markt gaat op zoek naar een nieuw evenwicht op lagere niveaus'', aldus Knot. ,,Dit akkoord legt in ieder geval een fundament onder de markt. Het zorgt ervoor dat er op termijn weer een duurzaam financieringsmodel voor de huizenmarkt kan ontstaan.''

DNB waarschuwde de afgelopen jaren herhaaldelijk voor problemen op de huizenmarkt door de ruimhartige hypotheekrenteaftrek en is daarom tevreden dat er nu eindelijk een plan ligt om de woningmarkt aan te pakken. ,,Het is jammer dat het zolang heeft geduurd, maar we tellen onze zegeningen: er gebeurt in ieder geval iets, ondanks alle weerstand'', zei Knot.

Gerelateerde artikelen