ANP5 mrt '13 06:39

'Verdachte geldstromen rond Spyker'

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - Victor Muller, voormalig eigenaar van Spyker Cars, is door de curator van de Litouwse bank Snoras ondervraagd over verdachte geldstromen. Die liepen via Cyprus. Dat meldt het Financieele Dagblad (FD) dinsdag.

Muller deed volgens het FD zaken met Vladimir Antonov die eigenaar zou zijn van twee vennootschappen op Cyprus. Antonov wordt ervan verdacht dat hij geld heeft gestolen van Snoras. Het geld zou hij hebben witgewassen.

Volgens de krant zijn de geldstromen rond Spyker een schoolvoorbeeld geworden van zorgen die de Europese Unie heeft bij Cyprus. Het land geldt als knooppunt van ondoorzichtige en verdachte transacties door Russische zakentycoons. Eurolanden zijn daarom huiverig het noodlijdende land financieel tegemoet te komen, aldus het FD.

De curator van Snoras verwijt Muller dat hij tientallen miljoenen aannam zonder voldoende onderzoek naar de herkomst. Muller bevestigde tegen het FD dat hij een brief kreeg van de curator. Volgens hem gaat het om de miljoenen die Antonov begin 2010 verschafte aan een privé-vennootschap, en staat Spyker er buiten. Hij zweert bij de onschuld van de Rus en verwerpt ieder verwijt. ,,Het geld is hier niet in kistjes aangedragen. Het kwam via officiële kanalen.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen