ANP9 jan '13 09:17Aangepast op 9 jan '13 09:46

AEX begint in de plus

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam is woensdag in de plus begonnen. Ook de andere Europese beurzen openden hoger. De stemming werd gesteund door een positieve start van het jaarcijferseizoen in de Verenigde Staten.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,4 procent hoger op 350,48 punten. De MidKap-index klom 0,9 procent tot 553,40 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tussen 0,4 en 0,5 procent.

In de MidKap schoot Delta Lloyd bijna 7 procent omhoog. Aandeelhouder Aviva heeft het resterende belang in de verzekeraar verkocht. Het Britse verzekeringsbedrijf had nog een belang van 19,4 procent in Delta Lloyd. De aandelen werden voor 12,65 euro per stuk verkocht aan institutionele beleggers.

KPN

KPN ging aan kop in de AEX met een plus van 2,5 procent. Het telecomconcern profiteerde opnieuw van een adviesverhoging. Ditmaal schroefde Kepler het beleggingsadvies voor het aandeel op. Grootste daler was maritiem dienstverlener SBM Offshore met een min van 0,6 procent. In de MidKap stond tankopslagbedrijf Vopak onderaan met een verlies van 0,6 procent.

Xeikon maakte een koerssprong van bijna 26 procent. De handel in het aandeel werd dinsdagmiddag stilgelegd, in afwachting van een persbericht van het grafische bedrijf. Nabeurs liet Xeikon weten dat een geïnteresseerde partij mogelijk een bod gaat uitbrengen op het bedrijf. De naam van de mogelijke bieder werd niet gegeven.

PSA Peugeot Citroën

In Parijs zakte PSA Peugeot Citroën 0,3 procent. De Franse autofabrikant heeft in 2012 zijn verkoop met 17 procent zien dalen tot 2,97 miljoen auto's. Volgens de op een na grootste autofabrikant van Europa hangt de lagere verkoop samen met de crisis op veel Europese automarkten. Vooral op de Franse thuismarkt en in Zuid-Europa heeft PSA Peugeot Citroën het zwaar.

De euro noteerde 1,3084 dollar, tegen 1,3070 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 93,28 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent duurder op 112,12 dollar.

Gerelateerde artikelen