ANP1 aug '13 11:24Aangepast op 1 aug '13 11:54

Shell is niet van plan Nigeria te verlaten

Auteur: ANP Nieuws

LONDEN (AFN) - Shell neemt zijn activiteiten in Nigeria onder de loep, maar is niet van plan het land helemaal te verlaten.

LONDEN (AFN) - Shell neemt zijn activiteiten in Nigeria onder de loep, maar is niet van plan het land helemaal te verlaten. Dat stelde bestuursvoorzitter Peter Voser donderdag in een toelichting op de kwartaalcijfers van het olie- en gasconcern.

Shell zag zijn winst vorig kwartaal sterk dalen, mede door de aanhoudende problemen in Nigeria. Daar verloor Shell vorig kwartaal naar eigen zeggen het equivalent van 100.000 vaten olie per dag, als gevolg van lekkages en diefstal. Het bedrijf neemt zijn activiteiten in het Afrikaanse land onder de loep. Dat kan leiden tot desinvesteringen ter grootte van 80.000 tot 100.000 vaten olie-equivalent per dag.

,,Dat betekent niet dat we de onshoreproductie in Nigeria helemaal verlaten'', stelde Voser. ,,Gasproductie is daar heel belangrijk, daar investeren we ook in. Op dat vlak kunnen we toegevoegde waarde leveren, zowel voor Nigeria als voor Shell. In het oosten van Nigeria zullen we minder aanwezig zijn in de olieproductie.''

Basra

De desinvesteringen, die ook in de Verenigde Staten plaats zullen vinden, leiden er volgens Voser toe dat de doelstelling voor de productie van het equivalent van 4 miljoen vaten olie per dag in 2017 door Shell wordt losgelaten. Shell richt zich onverminderd op de versterking van financiële positie, waarbij wordt gemikt op een totale kasstroom van 175 tot 200 miljard dollar in de periode van 2012 tot en met 2015.

De verbetering van de kasstroom komt onder meer door opbrengsten uit samenwerkingsovereenkomsten als de Basra Gas Company, waarvan de productie niet meetelt bij die van Shell. Daarnaast gaf het bedrijf donderdag aan dat in de komende anderhalf jaar de start wordt verwacht van vijf belangrijke projecten, die in 2015 naar verwachting ruim 4 miljard dollar bijdragen aan de kasstroom.

Schaliegas

In de VS produceert Shell inmiddels het equivalent van 50.000 vaten per dag uit schaliegas. Het concern schreef afgelopen kwartaal in totaal 2,2 miljard dollar af, waarvan een groot deel betrekking had op schaliegasprojecten in de VS. ,,We zitten in een vroege fase van de zoektocht aldaar'', zei Voser. ,,Dat betekent dat de opbrengst van sommige projecten positiever is dan verwacht en van andere minder positief. De afschrijvingen geven niet aan dat we spijt hebben van de investeringen. Projecten die minder goed te exploiteren zijn verkopen we, andere zullen we houden.''

Over de mogelijkheden van de productie van schaliegas in Europa is de Zwitser sceptisch. ,,Het is iets voor de lange termijn, er is nog weinig over bewezen'', stelde hij. Volgens Voser zijn er nog lang niet genoeg bronnen gevonden om tot de succesvolle productie van schaliegas in Europa over te kunnen gaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen