ANP20 mei '13 08:00Aangepast op 20 mei '13 08:38

'Europese beurzen beginnen met winst’

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenmarkten beginnen maandag naar verwachting hoger aan de nieuwe handelsweek in navolging van de positieve uitslagen in Azië en New York. De beursomzetten zullen waarschijnlijk laag blijven aangezien veel marktpartijen vrij hebben vanwege Pinksteren.

Deze week zal de aandacht onder meer uitgaan naar voorzitter Ben Bernanke van de Amerikaanse Federal Reserve. Hij zal woensdag getuigen voor het economische comité van het Congres. Die dag komen ook de notulen van de laatste rentevergadering naar buiten.

Qua bedrijfsresultaten is het vrij rustig deze week, gezien het cijferseizoen vrijwel afgelopen is. In Amsterdam staan nog wel onder meer Brunel en SBM Offshore op de agenda.

Prosoft

Aan het overnamefront liet informatieleverancier Wolters Kluwer maandag weten het Braziliaanse softwarebedrijf Prosoft te kopen. Een overnamesom werd niet gegeven. Prosoft is volgens Wolters Kluwer een van de grootste leveranciers van fiscale- en accountancysoftware in Brazilië. Het bedrijf heeft 250 medewerkers in dienst.

De belangrijkste beurzen in het Verre Oosten gingen maandag overwegend omhoog. De Nikkei in Tokio zette de klim voort en sloot 1,5 procent hoger. De stemming werd gesteund door de aanhoudende recordreeks op Wall Street. Ook is de Japanse regering positiever geworden over de vooruitzichten voor de eigen economie.

Winsten

Wall Street eindigde vrijdag met mooie winsten dankzij meevallende cijfers over de Amerikaanse economie. De Dow-Jonesindex noteerde aan het einde van de handel 0,8 procent hoger op 15.354,40 punten. De breed samengestelde S&P 500-index steeg 1 procent naar een nieuw record van 1666,12 punten. De technologiebeurs Nasdaq kreeg er 1 procent bij op 3498,97 punten.

De Europese aandelenbeurzen gingen ook met winsten het weekeinde in. De AEX-index in Amsterdam noteerde daarbij een nieuwe hoogste slotstand voor dit jaar. De AEX eindigde 0,7 procent hoger op 368,08 punten. De MidKap-index won 0,3 procent op 547,95 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stonden tot 0,6 procent hoger.

De euro was maandag voor opening van de aandelenmarkten 1,2845 dollar waard, tegen 1,2816 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 95,80 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper, op 104,56 dollar.

Gerelateerde artikelen