ANP10 mrt '13 14:35Aangepast op 10 mrt '13 15:24

Recordverlies dreigt voor Virgin Atlantic

LONDEN (AFN) - Virgin Atlantic, de luchtvaartmaatschappij die zakenman en miljardair Richard Branson in 1984 oprichtte, hangt een recordverlies van 135 miljoen pond (155 miljoen euro) boven het hoofd. Mogelijk moeten daarom banen worden geschrapt. Dat berichtte de Britse krant The Sunday Times, onder meer op basis van een interne memo van topman Craig Kreeger.

In de boodschap aan het personeel waarschuwt Kreeger dat de financiële resultaten ,,fors achterlopen op de verwachtingen''. Hij zei dat dit onder meer komt door sterk gestegen brandstofkosten en toegenomen concurrentie op vliegverbindingen tussen Europa en de Verenigde Staten. Virgin Atlantic is sinds kort voor bijna de helft eigendom van het Amerikaanse Delta Air Lines, dat op transatlantische routes samenwerkt met Air France-KLM.

De luchtvaartmaatschappij heeft de salarissen per direct bevroren en werkt aan een breed kostenbesparingsprogramma, aldus de topman. Het bedrijf zal volgens Kreeger lastige keurze moeten maken. Het forse jaarverlies is het tweede op rij en dat heeft een grote aanslag gepleegd op de kas van het bedrijf. De mogelijkheid tot investeren in bijvoorbeeld nieuwe vliegtuigen is daardoor beperkt.

Specifieke bedragen worden in de memo niet genoemd, maar volgens andere bronnen bij de luchtvaartmaatschappij staat in het jongste concept van de jaarrekening over 2012 een verlies van 135 miljoen pond vermeld. Dat bedrag kan door eenmalige baten nog wel lager uitvallen, aldus The Sunday Times.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen