ANP29 jul '13 07:52Aangepast op 29 jul '13 08:37

‘AEX opent met kleine plus’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse aandelenbeurs begint maandag waarschijnlijk met een kleine plus aan de nieuwe handelsweek.

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse aandelenbeurs begint maandag waarschijnlijk met een kleine plus aan de nieuwe handelsweek. Ook de andere Europese effectenbeurzen zullen licht hoger openen. Ondanks de zomervakantie maken beleggers zich op voor weer een drukke beursweek.

,,De AEX opent iets hoger in navolging van het herstel op Wall Street van afgelopen vrijdag. Japan staat daarentegen flink in de min. Voor vandaag staat er weinig op het programma en men kijkt vooral uit naar de belangrijke gebeurtenissen later in de week zoals het Amerikaanse banenrapport, dat vrijdag zal verschijnen”, aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland.

In Amsterdam bracht TNT Express maandag de cijfers naar buiten. De pakketvoerder leed in het tweede kwartaal een operationeel verlies van 280 miljoen euro. TNT verwacht dat de omstandigheden de rest van het jaar moeilijk blijven en dat de resultaten van de Europese en Amerikaanse activiteiten zich negatief zullen blijven ontwikkelen.

KPN

KPN liet weten dat América Móvil (AMX) zijn samenwerkingsovereenkomst heeft opgezegd. De beëindiging geeft het Mexicaanse telecombedrijf de mogelijkheid zijn belang in KPN uit te breiden tot 30 procent of meer. América Móvil bezit nu bijna 30 procent van KPN. Bij een belang van meer dan 30 procent is een investeerder verplicht een openbaar bod op alle uitstaande aandelen van het betreffende bedrijf uit te brengen.

Ook zal kabelbedrijf Ziggo in de belangstelling staan. Zaterdag werd bekend dat Liberty Global, de Amerikaanse eigenaar van concurrent UPC, zijn belang in Ziggo heeft vergroot van 18,2 naar 28,5 procent. Er wordt op de beurs al langer gespeculeerd op een overname van Ziggo door Liberty Global.

Verre Oosten

Daarnaast zal de aandacht uitgaan naar de centrale banken, die later in de week de rentebesluiten bekendmaken. De Amerikaanse Federal Reserve ontvouwt woensdag zijn monetaire beleid voor de komende periode, gevolgd door de Europese Centrale Bank (ECB) en de Bank of England (BoE) een dag later.

De aandelenmarkten in het Verre Oosten gingen maandag overwegend omlaag. De Nikkei in Tokio eindigde 3,3 procent in de min en zakte daarmee voor het eerst sinds 4 juli onder de 14.000 punten. Een stijging van de Japanse yen zette de Japanse exportbedrijven onder druk. Ook werd gewacht op de resultaten van grote Japanse bedrijven als Toyota, Honda, Sony en Softbank, die deze week naar buiten komen.

Euro

De beurzen in New York sloten vrijdag na een vrij rustige handelsdag iets hoger na een goed cijfer over het Amerikaanse consumentenvertrouwen. De Dow-Jonesindex noteerde aan het slot van de handel een fractie hoger op 15.558,83 punten en de S&P 500 steeg 0,1 procent tot 1691,65 punten. De Nasdaq won 0,2 procent tot 3613,16 punten.

De Europese beurzen gingen met verliezen het weekeinde in. De AEX in Amsterdam eindigde 0,6 procent lager op 368,31 punten. De MidKap zakte 0,2 procent tot 540,56 punten. In Londen en Frankfurt leverden de graadmeters tot 0,7 procent in. De beurs in Parijs wist het hoofd wel boven water te houden met een plus van 0,3 procent.

De euro was maandag voorbeurs 1,3279 dollar waard, tegen 1,3259 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 104,14 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper, op 107 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen