ANP29 jan '13 11:37

Soerel waarschijnlijk vrijuit

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - De verklaringen van kroongetuige Peter la S. mogen in het liquidatieproces Passage niet worden gebruikt tegen Dino Soerel. De reden hiervoor is dat het Openbaar Ministerie belangrijke informatie een tijd lang uit het dossier heeft weggelaten. Daarbij gaat het om uitlatingen van La S. over de rol van Willem Holleeder als opdrachtgever van liquidaties.

Daar heeft Soerel schade door geleden, zo heeft de rechtbank bepaald. Tegen Soerel is een levenslange gevangenisstraf geëist. De kans is groot dat hij nu vrijuit gaat.

In het najaar van 2011 bleek dat Peter la S. verklaringen had afgelegd over Holleeder, een gewezen vriend van Soerel. Holleeder zou opdracht hebben gegeven voor de moorden op Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006). La S. vond het te gevaarlijk om die verklaringen in het dossier te laten opnemen en bedong dat ze geheim zouden blijven.

Het OM had die afspraak niet mogen maken, vindt de rechtbank, onder meer omdat in de zaak-Soerel de waarheidsvinding ermee op het spel is gezet. Zijn rol is mogelijk veel kleiner dan het OM deed voorkomen. Het weglaten van de Holleederverklaringen heeft geen invloed op de zaken van de andere verdachten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen