ANP14 mrt '13 17:56Aangepast op 14 mrt '13 18:36

Optimisme op Europese beurzen

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - De Europese effectenbeurzen lieten donderdag weer stevige winsten zien. Een meevallend macro-economisch cijfer uit de Verenigde Staten en beter dan verwachte jaarresultaten van de Italiaanse verzekeraar Generali zorgden voor een optimistische stemming onder beleggers.

De AEX-hoofdindex van de beurs in Amsterdam sloot 1,1 procent hoger op 355,85 punten. De MidKap kreeg er 0,4 procent bij en eindigde op 540,66 punten. De hoofdgraadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tussen de 0,7 en 1,1 procent, die in Milaan zelfs 2,5 procent.

Generali steeg op de beurs in Milaan ruim 9 procent in waarde. De grootste Italiaanse verzekeraar wist in 2012 meer winst te boeken dan verwacht, ondanks forse afschrijvingen. Ook versterkte Generali zijn kapitaalpositie en werd de balans verder opgeschoond.

Financiële concerns

In Amsterdam liftten de grote financiële concerns mee met het succes van Generali. De hoofdfondsen Aegon en ING behoorden tot de sterkste stijgers met koerswinsten van respectievelijk 2,6 en 2,1 procent. ArcelorMittal ging aan kop in de AEX. De staalproducent werd ook 2,6 procent mee waard.

Boskalis stond onderaan met een verlies van 2,9 procent. De baggeraar en maritiem dienstverlener heeft 2012 afgesloten met een recordomzet en een hoger dan verwachte winst. Dit jaar zal in het teken staan van de integratie van het overgenomen Dockwise. Beleggers reageerden aanvankelijk positief op de resultaten maar besloten in de middaghandel toch winst te nemen.

ASMI

In de MidKap verloor ASMI 1,2 procent. De toeleverancier van de chipindustrie deed voor 422 miljoen euro een belang van 12 procent in dochter ASM Pacific Technologies van de hand. ASMI verloor woensdag ruim 10 procent na aankondiging van de verkoop. Beleggers hadden gehoopt op een volledige opsplitsing van het concern.

De euro was 1,3026 dollar waard, tegen 1,2955 dollar bij sluiting van de Europese aandelenbeurzen op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 92,83 dollar per vat. Brentolie werd 0,9 procent duurder, op 109,46 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen