ANP17 jan '13 17:50

Cijfers VS geven beurzen impuls

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen openden donderdag in mineur maar wisten de weg omhoog te vinden na gunstige cijfers over de Amerikaanse huizen- en banenmarkt. Air France-KLM, ASML enKPN gaven de Amsterdamse beurs steun met stevige koerswinsten.

De AEX sloot met een eindspurt 0,7 procent hoger op 351,19 punten en de MidKap-index van middelgrote fondsen steeg 0,5 procent tot 549,51 punten. De FTSE in Londen ging 0,5 procent vooruit en de DAX in Frankfurt kreeg er 0,6 procent bij. De CAC 40 in Parijs won 1 procent, mede dankzij een flinke winst voor supermarktconcern Carrefour.

ASML (plus 7,4 procent) trapte samen met Ahold het Nederlandse cijferseizoen af. De chipmachinefabrikant kende een opmerkelijk koersverloop. De chipmachinefabrikant was eerder op de dag nog de grootste daler onder de hoofdfondsen vanwege een tegenvallende verwachting voor 2013. Een adviesverhoging door Bank of America hielp het aandeel echter te herstellen.

Ahold

Supermarktconcern Ahold kon beleggers niet echt bekoren met zijn omzetcijfers, die volgens analisten redelijk in lijn lagen met de verwachtingen. Het aandeel klom 0,7 procent. Beleggers waren wel enthousiast over de omzetcijfers van Ahold’s concurrenten. In Brussel steeg het Belgische supermarktconcern Delhaize 10,2 procent en het Franse Carrefour steeg in Parijs 6,1 procent.

Telecomconcern KPN klom 4,5 procent op berichten dat de Amerikaanse telecomgigant AT&T mogelijke overnameprooien bestudeert in Europa, waaronder KPN en het Britse Everything Everywhere. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM won 5,4 procent zonder direct aanwijsbare reden.

EADS

Het lucht- en ruimtevaartconcern EADS klom in Parijs 3,9 procent na sterker dan verwachte orders bij het onderdeel Airbus. De vliegtuigbouwer mikte vooraf op orders voor 650 nieuwe toestellen in 2012, maar dat werden er 914.

In Londen zakte Rio Tinto 0,5 procent. Topman Tom Albanese van de Brits-Australische mijnbouwgigant stapt op in verband met een afschrijving van ruim 10 miljard euro op overgenomen steenkoolactiviteiten in Mozambique en op de aluminiumactiviteiten.

De euro was 1,3353 dollar waard, tegen 1,3305 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,2 procent tot 95,35 dollar per vat. Brentolie werd 0,6 procent duurder op 110,37 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen