ANP5 jul '13 09:19Aangepast op 5 jul '13 09:52

AEX voorzichtig omhoog

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam boekte vrijdagochtend een voorzichtige winst.

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam boekte vrijdagochtend een voorzichtige winst. Ook de andere Europese aandelenmarkten gingen licht omhoog. De focus van de markt is gericht op de VS, waar beleggers terugkeren na de viering van Onafhankelijkheidsdag en de Amerikaanse overheid het officiële banenrapport zal publiceren.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,3 procent hoger op 355,39 punten. De MidKap klom ook 0,3 procent, tot 534,44 punten. De beurs in Parijs won 0,1 procent. De DAX in Frankfurt en de Londense FTSE stegen 0,3 procent.

Om 14.30 uur (Nederlandse tijd) wordt bekendgemaakt hoeveel banen er in de Amerikaanse economie, exclusief de agrarische sector, in juni zijn gecreëerd. Mogelijk wordt aan de hand van deze cijfers duidelijker wanneer de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, verwacht de steun geleidelijk te kunnen afbouwen. Economen rekenen in doorsnee op een toename van de werkgelegenheid met 165.000 banen na een aanwas van 175.000 banen in mei.

Heineken daalt

In de AEX behoorde bierbrouwer Heineken tot de sterkste dalers met een min van 0,7 procent na een adviesverlaging door de Amerikaanse bank JPMorgan. Air France-KLM won 0,2 procent. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie heeft in juni meer passagiers en aanzienlijk minder vracht vervoerd dan een jaar eerder. In totaal werden 7 miljoen passagiers vervoerd. Dat was 1,6 procent meer dan in juni 2012. Het vrachtvervoer daalde met 6,3 procent.

In de MidKap ging roestvrijstaalproducent Aperam aan kop met een winst van 1,3 procent. Biotechnologiebedrijf Pharming stond onderaan met een min van ruim 1 procent.

Lokale markt

Op de lokale markt steeg Vivenda Media Groep (VMG) ruim 14 procent na aankondiging van de overname van het Groningse kunststofrecyclingbedrijf Inverko Polymers. VMG gaf eind mei aan te praten met overnamekandidaten om nieuwe activiteiten in de lege beurshuls van het bedrijf onder te brengen.

De euro was 1,2890 dollar waard, tegen 1,2920 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,2 procent tot 101,06 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent duurder, op 105,64 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen