ANP12 mrt '13 11:47

SBM schittert op kalme beurzen

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen lieten dinsdag weinig beweging zien. Beleggers bleven terughoudend na de recente sterke opmars en wachten op nieuwe impulsen. In Amsterdam schitterde SBM Offshore door de afwikkeling van een probleemproject.

,,Het is een mooie dag voor SBM. Ze hebben alles binnen de tijd geregeld en het hoofdpijndossier Yme ligt nu achter ons. Ook herstellen de financiële fondsen weer wat na de koersverliezen van gisteren. Daarnaast reageren de bouwbedrijven positief op de voorstellen om pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen een grotere rol te geven bij het verstrekken van hypotheken'', aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,2 procent hoger op 352,20 punten. De MidKap won 0,5 procent tot 543,77 punten. De beurs in Frankfurt verloor 0,1 procent. De graadmeters in Londen en Parijs bleven onveranderd.

SBM veruit grootste stijger

SBM Offshore klom ruim 20 procent en was daarmee veruit de grootste stijger in de AEX. De maritiem dienstverlener heeft met Talisman Energy een schikking bereikt over het probleemproject Yme in Noorwegen. SBMbetaalt Talisman vooraf 470 miljoen dollar (361 miljoen euro) om bij te dragen in de kosten van de ontmanteling van het boorplatform.

In de MidKap stegen de bouwers Heijmans en BAM respectievelijk 5,3 en 3,9 procent op de voorstellen om pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen een grotere rol te geven bij het verstrekken van hypotheken. Dat moet helpen de woningmarkt vlot te trekken. BAM bevestigde daarnaast in de race te zijn om het nieuwe Europese hoofdkantoor van internetconcern Google in Londen te bouwen. Zakenkrant Financial Times meldde eerder dat de opdracht al zo goed als binnen is voor BAM. Volgens de bouwer is het echter aan Google om te zeggen wie de voorkeursbieder is.

AND

Op de lokale markt klom AND 5 procent. De leverancier van digitale kaarten sloot 2012 af met een flinke winst- en omzetverbetering en verwacht ook in 2013 winst te boeken.

Telegraaf Media Groep (TMG) zakte ruim 9 procent. Het moederbedrijf van onder meer dagblad De Telegraaf en socialenetwerksite Hyves is vorig jaar opnieuw in de rode cijfers beland. De advertentiemarkt ging nog harder achteruit dan verwacht en toont geen tekenen van herstel. TMG schreef 36,5 miljoen euro af op de waarde van Hyves, gaat de voorgenomen bezuinigingen sneller doorvoeren en laat de omzet- en winstdoelstellingen los. Ook keert het bedrijf geen dividend uit over 2012.

De euro was 1,3010 dollar waard, evenveel als bij sluiting van de Europese aandelenbeurzen op maandag. De prijs van Amerikaanse olie bleef stabiel op 92,08 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper, op 110 dollar.

Gerelateerde artikelen