ANP11 mrt '13 14:35

Spong: Deuren bij grensrechterzaak sluiten

Archiefbeeld van Gerard Spong. ANP
Archiefbeeld van Gerard Spong. ANP

LELYSTAD (ANP) - Advocaat Gerard Spong wil dat de rechtbank de zitting in de zaak rond grensrechter Richard Nieuwenhuizen in beslotenheid behandelt. Als journalisten en familieleden van het slachtoffer bij de rechtszaak aanwezig zijn, kunnen getuigen worden beïnvloed, betoogde de raadsman. Zijn betoog kreeg bijval van andere advocaten.

De rechtbank in Lelystad wijdt maandag een pro-formazitting aan de zaak. Zeven van de acht verdachten zijn minderjarig. Hun zaak moet daarom in beginsel achter gesloten deuren worden behandeld, maar de rechtbank heeft de pers bijzondere toegang verleend. Ook enkele familieleden van Richard Nieuwenhuizen zijn toegelaten.

De pers zit niet in de zittingszaal zelf, maar in een zaal daarnaast. Journalisten volgen de zaak via een videoverbinding.

Meerderjarig

De zaak zal pas later dit jaar - naar verwachting in mei - inhoudelijk worden behandeld. Spong is de advocaat van de 51-jarige El-Hasan D., de enige meerderjarige verdachte en vader van de 16-jarige Yassine D. Zeven van de acht verdachten zijn voor de rechtbank verschenen; zij zitten allen nog vast. De achtste verdachte (15 jaar) is op vrije voeten. Hij bleef maandag uit de rechtszaal weg.

Alle verdachten worden beschuldigd van doodslag op de 41-jarige Nieuwenhuizen. Hij werd begin december mishandeld op het voetbalveld, na een wedstrijd tussen zijn club Buitenboys uit Almere en de club van de verdachten, Nieuw Sloten uit Amsterdam. Nieuwenhuizen was grensrechter bij die wedstrijd.

Gerelateerde artikelen