ANP5 mrt '13 07:42Aangepast op 5 mrt '13 08:01

China wil economie 7,5 procent laten groeien

PEKING (AFN/BLOOMBERG/RTR) - China mikt dit jaar op een economische groei van 7,5 procent. Dat maakte scheidend premier Wen Jiabao dinsdag bekend tijdens de jaarlijkse zitting van het Nationale Volkscongres.

Daarmee zou de groei van de Chinese economie in lijn liggen met die van vorig jaar. Daarin werd de op een na grootste economie ter wereld 7,8 procent groter. China mikt in 2013 op een toename van de export met 8 procent en een inflatie van 3,5 procent.

Wen gaf aan dat China nog altijd voor grote economische problemen staat. ,,De sociale problemen zijn duidelijk toegenomen'', stelde hij. Daarbij gaat het onder meer om de toenemende milieuvervuiling en inkomensongelijkheid in China. Ook de groeiende schuldenlast van lokale overheden baart hem zorgen.

Uitdaging

Onder leiding van Wen is de Chinese economie de afgelopen 10 jaar hard gegroeid en opgeklommen tot de grootste economie ter wereld na de Verenigde Staten. Zijn opvolger Li Keqiang, die naar verwachting tijdens het congres wordt benoemd, staat voor de uitdaging om een harde landing van de Chinese economie te voorkomen. Daarbij moet er aan de ene kant voor worden gezorgd dat de economie snel genoeg blijft groeien om de omvangrijke Chinese bevolking van werk te voorzien, terwijl aan de andere kant de ongelijkheid niet te ver mag oplopen, om sociale onrust te voorkomen.

Daarbij wil China ook minder afhankelijk worden van de export als motor van economische groei. Binnenlandse bestedingen zouden een grotere rol moeten gaan spelen om de economie een stabiele basis te geven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen