ANP29 jan '13 10:50Aangepast op 29 jan '13 11:23

'Eurozone nog lang niet in evenwicht'

FRANKFURT (AFN) - De rust in de eurozone is voorlopig teruggekeerd, maar het zal nog heel lang duren voordat de grote verschillen tussen de eurolanden zijn opgelost. De lonen en prijzen in het zuiden moeten nog aanzienlijk dalen, terwijl de prijzen in Duitsland flink omhoog zullen moeten om de muntunie weer in evenwicht te krijgen. Dat stelt de gerenommeerde Duitse econoom Hans-Werner Sinn in een dinsdag gepubliceerd artikel in de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Volgens Sinn moeten zuidelijke landen als Griekenland, Portugal en Spanje hun prijsniveau de komende jaren met zo'n 30 procent zien te verlagen ten opzichte van het gemiddelde in de eurozone, terwijl Frankrijk 20 procent goedkoper moet worden. Het prijsniveau in Duitsland zou daarentegen met zo'n 20 procent moeten stijgen.

Sinds de invoering van de euro zijn de lonen en prijzen in de zuidelijke eurolanden veel te hard gestegen, waardoor landen als Spanje en Griekenland zich uit de markt hebben geprijsd, stelt Sinn. Volgens de econoom is in die situatie nog altijd bijzonder weinig veranderd.

Moeilijke periode

Om tot het nieuwe evenwicht te komen moet de inflatie in de verschillende eurolanden de komende 10 jaar sterk uiteenlopen. Om een situatie met structureel dalende prijzen (deflatie) in het zuiden te voorkomen, zou het gemiddelde prijspeil in Duitsland in die periode jaarlijks met 5,5 procent moeten stijgen, terwijl de inflatie in de eurozone dan gemiddeld 3,6 procent zou moeten zijn.

Als een deflatie van jaarlijks 1,3 procent in Spanje wordt toegestaan, zou de Duitse inflatie jaarlijks nog altijd 4,1 procent moeten bedragen, rekende Sinn voor. De inflatie in Frankrijk moet dan 10 jaar lang stabiel blijven. ,,Hoe dan ook wacht een bijzonder moeilijke periode van aanpassingen in Zuid-Europa en Frankrijk, die de bevolking van die landen voor een grote uitdaging stelt. Van de noodzakelijke prijsverlagingen is vooralsnog bijna niets terechtgekomen.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen