ANP3 jul '13 07:55Aangepast op 3 jul '13 08:35

'Lagere opening AEX’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenmarkt opent woensdag waarschijnlijk lager.

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenmarkt opent woensdag waarschijnlijk lager. Ook de andere Europese effectenbeurzen zullen met verliezen beginnen. Beleggers doen het rustig aan in afwachting van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) op donderdag en het Amerikaanse banenrapport op vrijdag.

,,De AEX begint ruim 1 punt lager in navolging van de lagere slotstanden op Wall Street en de verliezen in Azië. De beurzen krijgen vandaag een hoop macrocijfers te verwerken. In de VS is Wall Street maar een halve dag open en zijn de beurzen morgen de hele dag gesloten. Voor de rest is het uitkijken naar het rentebesluit van de ECB en banencijfer uit de VS”, aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland.

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft de ratings van de grote Europese banken Barclays, Credit Suisse en Deutsche Bank verlaagd van A+ naar A. De rating van de Zwitserse bank UBS bleef onveranderd. De vier banken krijgen volgens S&P van alle Europese banken het meest te maken met nieuwe wereldwijde regels voor de kapitaalmarkten.

Azië

In het Verre Oosten gingen de belangrijkste aandelenbeurzen woensdag omlaag. Een afnemende groei van de Chinese dienstensector zette de stemming onder druk. De Nikkei in Tokio sloot 0,3 procent lager en staakte daarmee een vierdaagse winstreeks.

In China daalde de Shanghai Composite 0,8 procent. Uit cijfers van de Chinese overheid bleek dat de groei van de dienstensector in het land in juni is afgezwakt naar het traagste tempo in 9 maanden. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector in China kwam uit op 53,9, tegen 54,3 een maand eerder. Een stand van 50 of meer wijst op groei, daaronder op krimp.

VS

De aandelenbeurzen op Wall Street sloten dinsdag met kleine verliezen. Aanvankelijke winsten werden uit handen gegeven in de aanloop naar de viering van Onafhankelijkheidsdag en het banenrapport van de Amerikaanse overheid, dat aan het einde van de week wordt gepubliceerd.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,3 procent lager op 14.932,41 punten. De brede S&P 500 zakte 0,1 procent tot 1614,08 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq sloot nagenoeg onveranderd op 3433,40 punten.

Europa

In Amsterdam sloot de AEX-index dinsdag na een wisselvallige dag met een minieme winst. Andere Europese beurzen leverden daarentegen wat in. Beleggers namen wat gas terug in afwachting van belangrijke gebeurtenissen later deze week.

De AEX eindigde 0,1 procent hoger op 347,80 punten. De Midkap klom 0,2 procent tot exact 530 punten. De FTSE in Londen zakte 0,1 procent. In Parijs en Frankfurt liepen de verliezen op tot respectievelijk 0,7 en 0,9 procent.

De euro was woensdag voorbeurs 1,2969 dollar waard, tegen 1,3025 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De onrust in Egypte dreef de olieprijs op. De prijs van Amerikaanse olie klom 2 procent tot 101,56 dollar per vat. Brentolie werd 0,9 procent duurder, op 104,95 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen