ANP24 mei '13 17:51

Europese beurzen zetten opnieuw stapje terug

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen hebben vrijdag opnieuw een stap teruggezet. Hoopgevende cijfers over de Duitse economie boden enige steun aan de handel, maar konden een nieuwe verliesbeurt van de toonaangevende graadmeters niet voorkomen.

De Amsterdamse AEX-index sloot 0,2 procent lager op 364,63 punten. De MidKap zakte 0,1 procent tot 538,39 punten. De beurs in Parijs leverde 0,3 procent in. De hoofdgraadmeters in Frankfurt en Londen verloren 0,6 procent.

Met de rode cijfers werd de dalende lijn van de voorgaande dag doorgezet. Donderdag kwam er met forse verliezen een voorlopig einde aan de sterke opmars van de beurzen, doordat de twijfel over de duur van het zeer ruime steunbeleid van centrale banken toesloeg. Vrijdag was er wel goed nieuws uit Duitsland. Daar nam het vertrouwen van ondernemers in de economie afgelopen maand voor het eerst sinds februari toe en zit ook het consumentenvertrouwen stevig in de lift.

KPN

In de AEX verloor KPN 2,2 procent, nadat een woordvoerster van América Móvil donderdag nabeurs had laten weten dat een volledige overname van het telecomconcern door het Mexicaanse bedrijf voorlopig niet haalbaar is. Geruchten over een mogelijke overname door América Móvil, dat al 28 procent van KPN bezit, staken donderdag de kop op.

SBM Offshore voerde de AEX opnieuw aan. De maritiem dienstverlener won 1,9 procent, nadat positieve kwartaalcijfers donderdag al voor een stevige koerswinst hadden gezorgd. Het aandeel ING reageerde nauwelijks op het bericht dat Kyobo Life Insurance een bod heeft uitgebracht op de levensverzekeringstak van ING in Zuid-Korea. Naar verluidt zijn nog twee partijen in de markt voor die activiteiten. ING eindigde een wisselende handelsdag met 0,4 procent in de plus.

Nutreco

In de MidKap profiteerde Nutreco van een positief rapport van analisten van Rabobank. De diervoerproducent hoorde bij de koplopers in de index voor middelgrote fondsen met een plus van ruim 3 procent. Overnamespeculatie dreef de koers van TomTom 3,7 procent op. Net als eerder in de week anticipeerden beleggers op de overnamestrijd rond de Israëlische leverancier van verkeersinformatie Waze. Die zou de interesse van smartphoneproducenten in TomTom kunnen aanwakkeren.

De euro was vrijdagmiddag 1,2920 dollar waard, tegen 1,2947 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 93,77 dollar. Brentolie was met 102,19 dollar per vat 0,3 procent goedkoper dan aan het begin van de dag.

Gerelateerde artikelen