ANP13 mrt '13 09:33Aangepast op 13 mrt '13 10:03

E.On wil aandeel in Urenco kwijt

DÜSSELDORF (AFN/BLOOMBERG) - E.On is van plan zijn aandeel in uraniumverrijker Urenco te verkopen. Dat maakte de grootste energieleverancier van Duitsland woensdag bekend bij de presentatie van de jaarcijfers. Samen met de verkoop van twee lokale energiecentrales moet dat 2 miljard euro opleveren voor E.On.

De Duitse regering besloot vorig jaar naar aanleiding van de kernramp in het Japanse Fukushima om af te stappen van het gebruik van kernenergie. Alle kerncentrales moesten daarop worden ontmanteld en dus heeft ook E.On aanzienlijk minder belang bij een aandeel in Urenco. Daarnaast kan de energieleverancier het geld dat de verkoop oplevert goed gebruiken om de nettoschuld verder terug te dringen. Ook heeft E.On kapitaal nodig om in te springen in de groeiende markten van Brazilië en Turkije.

Over het afgelopen jaar boekte E.On een winst van 2,2 miljard euro. In 2011 werd er nog een verlies van 2,2 miljard euro genoteerd. De omzet steeg met 17 procent naar ruim 132 miljard euro. Ook de productie van het bedrijf ging licht omhoog, variërend van 1 procent stijging in de verkoop van elektriciteit tot 5 procent in de verkoop van gas.

Gerelateerde artikelen