ANP5 aug '13 11:22

Winststijging voor Britse bank HSBC

Auteur: ANP Nieuws

LONDEN (AFN) - HSBC, de grootste bank van Europa, heeft in de eerste helft van dit jaar een winst voor belastingen geboekt van 14,1 miljard dollar (10,6 miljard euro).

LONDEN (AFN) - HSBC, de grootste bank van Europa, heeft in de eerste helft van dit jaar een winst voor belastingen geboekt van 14,1 miljard dollar (10,6 miljard euro). Dat is 10 procent meer dan een jaar eerder, maakte het Britse financiële concern maandag bekend.

HSBC moest in totaal 3,1 miljard dollar aan voorzieningen treffen voor slechte leningen. Een jaar eerder lag dat bedrag nog 1,7 miljard dollar hoger. De daling is voor een flink deel toe te schrijven aan een afbouw van de Amerikaanse kredietportefeuille. Ook profiteerde de bank naar eigen zeggen van kostenbesparingen.

De totale opbrengsten namen met 7 procent af tot 34,4 miljard dollar. Onder de streep bleef 10 miljard dollar over, bijna een kwart meer dan in de eerste helft van 2012. HSBC keert in totaal 1,9 miljard dollar aan dividend uit aan zijn aandeelhouders. Dat komt neer op 0,10 dollar per aandeel.

De inkomstendaling was mede een gevolg van de terugval van de economische groei in Azië. Met name China speelt een sleutelrol in de internationale strategie van HSBC. In een toelichting op de resultaten zei topman Stuart Gulliver van de Britse bank dat de groei van de Chinese economie dit jaar en volgend jaar relatief beperkt zal zijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen