ANP18 jan '13 14:35

Juncker: maandag besluit over Dijsselboem

EPA
EPA

DEN HAAG (AFN) - De eurogroep besluit maandag wie haar nieuwe voorzitter wordt. De huidige voorzitter, de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, heeft dat vrijdag gezegd, meldde de woordvoerder van Dijsselbloem vanuit Luxemburg. Hij ontving minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën, die zich vrijdag bij hem officieel als kandidaat meldde. Volgens Juncker is Dijsselbloem ,,een goede kandidaat''. Ingewijden zeggen dat er zich nog steeds geen tegenkandidaten hebben gemeld. Vrijdagmiddag loopt de deadline daarvoor af.

Dijsselbloem zei bij zijn bezoek aan Juncker dat hij maandag zijn visie op de eurogroep zal presenteren. Frankrijk had daarom gevraagd. Frankrijk lijkt als enige land wat reserves te hebben tegen de kandidatuur van Dijsselbloem en hintte eerder op uitstel van de besluitvorming met enkele weken.

De eurogroep is het overlegorgaan van de 17 landen die de euro hanteren. De naam van Dijsselbloem wordt al weken genoemd voor de opvolging van Juncker. Donderdag liet Dijsselbloem de Tweede Kamer weten zich officieel kandidaat te stellen. Een ruime meerderheid van de Kamer steunt hem daarin. Ook onder anderen de invloedrijke Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble steunt de kandidatuur van de PvdA-bewindsman. Vrijdag liet Finland weten dat ook te doen.

Gerelateerde artikelen