Brussel baant pad voor Servië en Kosovo
LUXEMBURG/BELGRADO (ANP) - De Europese leiders willen op hun top in juni een besluit nemen over verdere toenadering tussen de Europese Unie en Servië en Kosovo. De Europese Commissie in Brussel stelde maandag voor met Servië onderhandelingen te beginnen over toetreding tot de EU. Met Kosovo kan overleg van start gaan over een nauwere samenwerking.
,,Servië en Kosovo hebben bewezen dat ze zich op de toekomst kunnen richten, in plaats van vast te blijven zitten in het verleden", aldus Europees commissaris Stefan Füle (Uitbreiding).
De ontwikkelingen volgen op het historische akkoord tussen Servië en haar afvallige provincie Kosovo, dat vrijdag onder bemiddeling van de EU tot stand kwam. Daarmee is de normalisatie van de betrekkingen tussen beide landen een stuk dichterbij gekomen.
Voorwaarde
De overeenkomst tussen Servië en Kosovo was een absolute voorwaarde voor verdere toenadering tot de EU. Ministers van Buitenlandse Zaken van de EU stelden maandag in Luxemburg wel dat de twee landen het akkoord in de praktijk moeten toepassen, voordat verdere stappen kunnen volgen. ,,Dat is echt heel belangrijk'', benadrukte de Duitse bewindsman Guido Westerwelle.
Maandag spraken ook de regeringen in de hoofdsteden Belgrado en Pristina zich uit voor het akkoord, meldde de Servische televisie (RTS). In Kosovo stemde zondag ook het parlement voor, met alleen de stemmen van de extreem nationalistische beweging Zelfbeschikking tegen. In Servië moet het parlement nog het groene licht geven.
Onafhankelijk
De in grote meerderheid etnisch-Albanese bevolking van Kosovo verklaarde zich 5 jaar geleden onafhankelijk. Servië weigert dat te erkennen. De Servische regering benadrukt dat het akkoord geen erkenning betekent, aldus RTS.
De Servische leiders in Noord-Kosovo, waar de Serviërs de meerderheid vormen, hebben het akkoord echter afgewezen. Zij willen niet onder Albanees bestuur vallen. In Brussel is afgesproken dat het leger van Kosovo het noorden niet mag binnentrekken.