ANP30 jan '13 08:05

'Vlakke opening AEX’

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam opent woensdag waarschijnlijk nagenoeg vlak. Ook de andere Europese beurzen zullen bij de opening weinig beweging laten zien. De handel zal vooral in het teken staan van de Amerikaanse centrale bank, die later op de dag de uitkomsten van de beleidsvergadering bekend zal maken.

,,We lijken een vlak begin te krijgen, ondanks een positief Azië. Het is uitkijken naar het banencijfer van de Amerikaanse private sector en het rentebesluit van de Fed. Donderdag krijgen we nog de werkloosheidcijfers van de eurozone en de resultaten van olieconcern Shell“, aldus marktanalist Martijn Weller van IG Netherlands.

MBK Partners heeft onlangs interesse getoond in de levensverzekeringsactiviteiten van ING in Zuid-Korea. Dat meldde de krant Korea Economic Daily woensdag. Naar verluidt hebben ook Kyobo Life, Hanwha Life en Prudential interesse in het onderdeel van ING en overwegen ze een bod.

ArcelorMittal

De staalconcerns ArcelorMittal en Nippon Steel & Sumitomo Metal hebben volgens persbureau Bloomberg samen een bod gedaan op de staalfabriek van het Duitse ThyssenKrupp in de Amerikaanse staat Alabama. De twee concerns zijn bereid 1,5 miljard dollar op tafel te leggen voor de staalfabriek.

De investeerder Advent liet dinsdag nabeurs weten inmiddels 96,1 procent van alle aandelen Mediq in handen te hebben. Advent zal niet later dan 1 februari bekendmaken of het bod op het apothekersbedrijf zal worden doorgezet.

Nikkei

De beurzen in het Verre Oosten gingen woensdag omhoog. De Nikkei in Tokio klom 2,3 procent hoger en eindigde voor het eerst sinds april 2010 boven de belangrijke grens van 11.000 punten. Goede winstvooruitzichten van Japanse bedrijven en een verdere verzwakking van de Japanse yen de zorgden voor een positieve stemming.

De aandelenbeurzen in New York sloten dinsdag overwegend met lichte winst. Beleggers lieten zich niet van de wijs brengen door een tegenvallend cijfer over het Amerikaanse consumentenvertrouwen.

Dow Jones

De Dow-Jonesindex eindigde 0,5 pocent hoger op 13.954,42 punten. De brede S&P 500 klom eveneens 0,5 procent tot 1507,84 punten. Technologiebeurs Nasdaq bleef onveranderd op 3153,66 punten.

De Europese beleggers deden het dinsdag rustig aan. De handel nam een adempauze na de recente sterke opmars, maar de stemming was overwegend positief. De AEX-index in Amsterdam sloot 0,4 procent hoger op 358,08 punten. De Midkap leverde 0,1 procent in en eindigde op 556,43 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt sloten tot 0,2 procent hoger. Londen noteerde een plus van 0,7 procent.

De euro was woensdag voorbeurs 1,3483 dollar waard, tegen 1,3475 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie stabiliseerde op 97,56 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent duurder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen