ANP7 jun '13 16:41Aangepast op 7 jun '13 17:02

'Gevolgen sociaal leenstelsel schokkend'

DEN HAAG (ANP) - De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) vindt het zorgelijk dat een op de vijf mbo-studenten twijfelt over verder studeren als het leenstelsel wordt ingevoerd. Dit blijkt vrijdag uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau. De LSVb berekende dat het gaat om 23.000 studenten en noemt het ,,schokkend'' dat zoveel talent verloren dreigt te gaan.

De studentenbond reageerde vrijdag weinig enthousiast over het uitstel van het sociale leenstelsel. ,,Het uitstel biedt niks aan de bezwaren die er zijn tegen het sociale leenstelsel. Het is alleen fijn voor een kleine groep die niet wordt getroffen'', zegt voorzitter Kai Heijneman in reactie op de aankondiging van minister Jet Bussemaker van Onderwijs dat het sociaal leenstelsel voor de bachelorfase met een jaar wordt uitgesteld. Het nieuwe systeem gaat in 2014 wel in voor studenten die aan een master beginnen.

De LSVb is bezorgd over de toegankelijkheid van een studie in het hoger onderwijs bij de invoering van het leenstelsel. ,,Wie nog wel gaat studeren, moet zoveel werken dat dit ten koste gaat van de studie'', zegt de studentenvakbond.

Het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) is blij dat de minister extra tijd neemt ,,om een goed financieel stelsel op te zetten'', zegt een woordvoerder van de studentenorganisatie. Maar dat het uitstel alleen voor de bachelorfase en niet voor masterstudenten geldt, noemt hij onbegrijpelijk. ,,Het gaat toch om hetzelfde stelsel.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen