ANP21 jan '13 07:49

Caterpillar neemt last om boekhoudfouten

PEORIA (AFN/BLOOMBERG) - De Amerikaanse fabrikant van onder meer mijnbouwapparatuur Caterpillar neemt een last van 580 miljoen dollar wegens jarenlange, moedwillige fouten in de boekhouding bij een vorig jaar overgenomen Chinees bedrijf. De last drukt de winst per aandeel in het vierde kwartaal van 2012 met 87 dollarcent.

Caterpillar rondde in juni vorig jaar de overname af van ERA Mining Machinery, inclusief diens dochter Zhengzhou Siwei Mechanical & Electrical Manufacturing Co (Siwei). De managers die verantwoordelijk waren voor het gerommel met de boekhouding zijn inmiddels ontslagen.

,,De handel en wandel van deze individuen zijn weerzinwekkend en volstrekt onacceptabel. Hoe zij zich gedroegen vertegenwoordigt geenszins de manier waarop Caterpillar zaken doet noch wat we van onze werknemers verwachten'', aldus het concern. Caterpillar heeft de beurstoezichthouders in Hongkong en de Verenigde Staten op de hoogte gebracht van de kwestie en de genomen last. Het bedrijf zet het interne onderzoek voort.

Gerelateerde artikelen