ANP2 jan '13 12:01

Beurzen starten 2013 met rally

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen begonnen woensdag met een rally aan het nieuwe jaar. De instemming van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden met het begrotingsakkoord zorgde op de eerste handelsdag van 2013 voor enthousiasme op de aandelenmarkten.

,,We zijn het jaar goed begonnen. Over de hele linie worden winsten geboekt door de opluchting over de begrotingsdeal in de VS. De grote vraag blijft echter wat er gaat gebeuren als het enthousiasme wegebt en men nog een keer goed naar het akkoord gaat kijken. Het is eigenlijk maar een matig pakket en er zullen nog pijnlijke bezuinigingsmaatregelen moeten worden genomen'', aldus handelaar Erik Nugteren van Hof HoornemanBankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 2,3 procent hoger op 350,43 punten. De MidKap-index klom 2,2 procent tot 545,61 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tussen 2,2 en 2,4 procent.

Begrotingsafgrond

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemde dinsdag in met de afspraken die maandag door het Witte Huis en de Republikeinen werden gemaakt over de staatsfinanciën. Daarmee is voorkomen dat de Verenigde Staten verder de 'begrotingsafgrond' inglijden. Door het akkoord gaan gezinnen die meer dan 450.000 dollar verdienen, meer belasting betalen.

In de AEX stond ArcelorMittal bovenaan met een winst van 3,8 procent. Het staalconcern verkoopt een belang van 15 procent in ijzerertsproducent ArcelorMittal Mines Canada aan een consortium van het Zuid-Koreaanse staalconcern Posco en China Steel Corporation. De deal heeft een waarde van 1,1 miljard dollar. Pakketbezorger TNT Express was de enige daler onder de hoofdfondsen met een min van 0,5 procent.

Imtech

In de MidKap ging Imtech aan kop met een plus van 4,8 procent. De technisch dienstverlener haalde voor 47 miljoen euro aan technologie-orders binnen. Bank en verzekeraar SNS Reaal was de enige daler in het middensegment met een verlies van ruim 1 procent.

Sligro daalde 0,2 procent. De groothandelaar en supermarkteigenaar liet weten in 2012 een omzet van 2,47 miljard euro te hebben geboekt. Dat is bijna 2 procent meer dan in 2011.

De euro was 1,3244 dollar waard, tegen 1,3190 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie klom 1,1 procent tot 92,88 dollar per vat. Brentolie werd met 111,80 dollar per vat 0,6 procent duurder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen