ANP15 mrt '13 10:51

Advocaat: prutswerk justitie kunstroofzaak

BOEKAREST (ANP) - Justitie in Nederland werkt in de kunstroofzaak veel te langzaam. Dat zegt de advocaat van de in Roemenië vastgehouden verdachte Radu Dogaru, die betrokken zou zijn geweest bij de diefstal van schilderijen uit de Rotterdamse Kunsthal.

Advocaat Bogdan Cimbru laakt de Nederlandse traagheid bij het afhandelen van het verzoek van Dogaru om in Nederland berecht te worden. Er is zelfs nog geen enkele reactie gekomen, zei de advocaat vrijdag tegen het ANP. ,,De onderzoekers die zich in Nederland met deze zaak bezighouden zouden een andere baan moeten zoeken'', aldus Cimbru.

Dat de 19-jarige vriendin van Dogaru nog altijd vastzit, noemt Cimbru ,,onvoorstelbaar''. ,,Het is al lang duidelijk dat zij verder nergens iets vanaf wist en nooit een rol heeft gespeeld in de diefstal. En toch blijft ze maar vastzitten. Waarom? Niemand begrijpt er nog iets van.''

De verdachten van de kunstroof willen in Nederland worden berecht en niet in Roemenië. Pas als dat geregeld zou zijn, zouden zij bereid zijn de plaats bekend te maken waar de zeven gestolen meesterwerken nu zijn. Zo niet, dan blijven de schilderijen voor altijd onvindbaar, zei de advocaat namens zijn cliënten.

Gerelateerde artikelen