ANP23 jan '13 15:51Aangepast op 23 jan '13 16:59

Beurzen gemengd in afwachtende markt

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen lieten woensdagmiddag een gemengd beeld zien. Beleggers zijn in afwachting van een stemming in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over een tijdelijke verhoging van het schuldenplafond. In Amsterdam werden de kwartaalcijfers van zwaargewicht Unilever goed ontvangen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde een uur voor het slot 0,1 procent lager op 353,17 punten. De MidKap-index zakte 0,3 procent tot 551,76 punten. De beurs in Parijs daalde 0,4 procent, terwijl de DAX in Frankfurt en de FTSE in Londen 0,2 procent inleverden.

Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex een uur na de openingsbel 0,3 procent hoger. Google klom ruim 5 procent. Het Amerikaanse internetconcern realiseerde in 2012 voor het eerst in zijn bijna 15-jarig bestaan een omzet van meer dan 50 miljard dollar. Apple won 0,3 procent. De iPhone-maker zal na de slotbel de resultaten bekendmaken.

Unilever

Unilever ging aan kop in de AEX met een winst van 2,8 procent. Volgens analisten heeft het levensmiddelenconcern een sterk vierde kwartaal achter de rug met solide resultaten. Unilever blijft vooral stevig groeien in opkomende landen in Azië en Zuid-Amerika.

ING stond onderaan met een min van 3,3 procent. Ook PostNL moest flink inleveren en zakte 2,7 procent. KPN verloor 3 procent. Het telecomconcern had te kampen met een adviesverlaging door Citigroup.

Nationalisering

In de MidKap ging SNS Reaal 11 procent onderuit. Aandeelhouders vrezen een mogelijke nationalisering van het financiële concern, dat lijdt onder de grote verliezen van zijn vastgoedpoot. Detacheerder Brunel was de sterkste stijger met een plus van 1,9 procent.

Bij de kleinere fondsen zakte Beter Bed 1,7 procent. De beddenverkoper zag de winst in het afgelopen kwartaal verdampen door de slechte economische omstandigheden in Spanje.

Siemens

In Frankfurt daalde Siemens 0,5 procent. Het Duitse technologieconcern heeft in het afgelopen kwartaal een lagere winst behaald dan een jaar eerder. SAP klom 0,9 procent. De Duitse softwaremaker voorziet voor 2013 een winst van 5,85 tot 5,95 miljard euro en een omzetgroei van 11 tot 13 procent.

De euro was 1,3274 dollar waard, tegen 1,3305 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 96,38 dollar per vat. Brentolie bleef onveranderd op 112,40 dollar.

Gerelateerde artikelen