ANP30 mei '13 09:56Aangepast op 30 mei '13 10:23

Varkensvleesgigant VS in Chinese handen

HONGKONG (AFN/RTR/BLOOMBERG) - 's Werelds grootste producent van varkensvlees, het Amerikaanse Smithfield Foods, heeft ingestemd met een overnamebod van 4,7 miljard dollar (3,6 miljard euro) van de Chinese branchegenoot Shuanghui International.

Het is de grootste overname ooit van een Amerikaans bedrijf door een Chinese onderneming. Inclusief schulden komt de overnamesom uit op 7,1 miljard dollar. De transactie moet nog wel worden goedgekeurd door de autoriteiten en de aandeelhouders van Smithfield. Naar verwachting wordt de overname in de tweede helft van dit jaar afgerond. Naar verluidt mag Smithfield nog voor een periode van 30 dagen onderhandelen met andere partijen over een hoger bod.

Door de overname kan Smithfield profiteren van de groeiende vraag naar varkensvlees in China via het distributienetwerk van Shuanghui, de grootste varkensvleesverwerker van het land. Smithfield heeft 460varkenshouderijen waar jaarlijks circa 15,8 miljoen varkens worden gefokt. De omzet van het bedrijf bedroeg in het afgelopen gebroken boekjaar ruim 13 miljard dollar.

Verboden middelen

Shuanghui krijgt door de overname toegang tot Amerikaans varkensvlees van hoge kwaliteit. Het Chinese bedrijf moest 2 jaar geleden nog varkensvlees terughalen uit de schappen vanwege mogelijke verontreiniging met verboden middelen. China is de grootste consument van varkensvlees ter wereld.

Smithfield onderhandelt volgens ingewijden nog met het Thaise Charoen Pokphand Foods en het Braziliaanse JBS over een overname. Als deze gesprekken na de periode van 30 dagen tot een overeenkomst leiden, moet het Amerikaanse bedrijf naar verluidt 175 miljoen dollar aan Shuanghui betalen vanwege de beëindiging van de geplande overname.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen