ANP29 mei '13 13:15

Rijks scoort mager in Grote Museumtest

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - Het lijkt erop dat het Rijksmuseum in Amsterdam maar weinig is opgeknapt van de recente verbouwing. In de Grote Museumtest 2013 van het Historisch Nieuwsblad scoort het museum een magere 5,5, zo laat het blad woensdag weten.

De redactie is niet gecharmeerd van de toevoeging van historische objecten aan de kunstcollectie. Ze vindt het resultaat 'fragmentarisch' en een verhaal ontbreekt. Bovendien zijn de kassa's, toiletten en restaurants niet berekend op de grote aantallen bezoekers, zo blijkt uit de test.

Het Historisch Nieuwsblad testte tien musea die onlangs zijn verbouwd. Gekeken werd naar publieksvriendelijkheid, presentatie en verhaal.

Museum Catharijneconvent

Het Museum Catharijneconvent in Utrecht en het Haags Historisch Museum komen als slechtste uit de test. Beide musea scoren een 3-plus. In het Utrechtse museum zijn veel glimmende kerkschatten te zien maar ontbreekt een goed verhaal over de geschiedenis van het christendom in Nederland, aldus het Historisch Nieuwsblad. Ook kreeg het testteam te maken met onvriendelijk personeel.

In het Haags Historisch Museum ontbreekt het verhaal dat de collectie van hoofdzakelijk schilderijen meer diepte zou kunnen geven. Zo ontstaat een onevenwichtig beeld van Den Haag. Ook is het er moeilijk om de weg te vinden en is er geen restaurant, alleen een koffieautomaat.

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam scoort het beste en krijgt het rapportcijfer 9. Het museum kreeg na de heropening in 2011 veel kritiek te verduren in de media, onder meer dat het een 'kermis' zou zijn geworden door alle spectaculaire presentatietechnieken. Maar volgens het testteam klopt daar niets van. ,,Het Scheepvaartmuseum heeft het juiste evenwicht gevonden tussen een eigentijdse presentatie en de unieke collectie, tussen kinderen en volwassenen, en tussen beleving en inhoud", aldus het Historisch Nieuwsblad.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen