ANP16 jan '13 18:00

Eindsprintje zet beurzen op winst

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn woensdag overwegend met winst gesloten. In het laatste uur van een rustige handelsdag werden de aanvankelijke verliezen grotendeels ingelopen. De handel werd onder meer gesteund door sterke resultaten van de Amerikaanse bank Goldman Sachs.

In Amsterdam sloot de AEX-index 0,3 procent hoger op 348,84 punten. De MidKap steeg 0,6 procent tot 547,06 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen 0,2 en 0,3 procent. De FTSE-index in Londen leverde 0,2 procent in.

Aan het Damrak viel het aandeel SNS Reaal andermaal op, met een koersverlies van 4,4 procent tot 0,91 euro. Woensdag werd duidelijk dat ABN Amro en ING geen rol kunnen spelen bij de reddingsoperatie voor SNS, die volgens veel deskundigen onvermijdelijk is. Vanwege de staatssteun die zij tijdens de financiële crisis ontvingen mogen die twee banken geen overnames doen. Het aandeel staat verder onder druk doordat diverse grote Britse beleggers speculeren op een verdere koersdaling.

PostNL

In de AEX hoorde PostNL bij de verliezers met een min van ruim 1 procent. Kredietbeoordelaar Standard & Poor's gaf aan dat de vooruitzichten voor de rating van het postbedrijf negatief zijn door het mislukken van de overname van TNT Express door UPS. PostNL heeft bijna 30 procent van de aandelen TNT Express en had de opbrengst van dat belang goed kunnen gebruiken om zijn eigen financiële positie te verbeteren.

Touroperator TUI Travel voerde de Londense beurs aan. Het bedrijf won 4 procent, nadat het had gemeld dat de Duitse grootaandeelhouder TUI AG heeft aangeboden om de krachten te bundelen. Tui Travel ontstond in 2007 uit de fusie van de reisactiviteiten van het Duitse TUI en het Britse First Choice. TUI AG, dat ruim 56 procent van TUI Travel bezit, exploiteert hotels en cruiseschepen en heeft een belang in containervervoerderHapag-Lloyd.

Euro

De euro was woensdagmiddag 1,3305 dollar waard, tegen 1,3340 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op dinsdag. De voorzitter van de eurogroep, Jean-Claude Juncker, noemde de hoge koers van de euro dinsdagavond een nieuwe bedreiging voor de economie van de eurozone.

De prijs van Amerikaanse olie klom 0,9 procent tot 94,15 dollar per vat. Een vat Brentolie werd 0,1 procent duurder op 110,44 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen