ANP3 apr '13 10:03

'Geen eenvoudige oplossingen Van Lanschot'

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - Van Lanschot Bankiers heeft nog veel obstakels te overwinnen op weg naar een duurzame winstgevendheid. Dat stelde analist Albert Ploegh van ING woensdag.

Van Lanschot voert onder leiding van de nieuwe bestuursvoorzitter Karl Guha een onderzoek uit naar de eigen strategie. Ploegh gaat ervan uit dat de uitkomsten hiervan voor de aandeelhoudersvergadering van 14 mei worden geopenbaard. Hij verwacht dat Van Lanschot zich wil omvormen tot een bank met relatief weinig bezittingen en een laag kostenniveau. Hij ziet echter verschillende zaken die een snelle en succesvolle transformatie in de weg kunnen staan.

De analist wijst daarbij onder meer op de moeilijke economische omstandigheden die tot op middellange termijn voor een zeer lage winstgevendheid kunnen zorgen. Daarnaast heeft de bank nog altijd hoge operationele kosten en zijn de mogelijkheden om nieuw kapitaal op te halen beperkt.

ING verwacht dat 2013 voor Van Lanschot een moeilijk jaar zal zijn. De bank verlaagde het koersdoel voor het aandeel Van Lanschot van 16,40 euro naar 14,60 euro en handhaafde zijn hold-advies. Van Lanschot noteerde woensdag om 9.50 uur 2,4 procent in de min op 13,50 euro.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen