ANP6 apr '13 07:27

Rotterdam waarschuwt Roemenen en Bulgaren

ANP
ANP

ROTTERDAM (ANP) - Rotterdam wil voorkomen dat kansarme Roemenen en Bulgaren de kansarme wijken van de havenstad gaan bevolken nu ze zich vanaf 1 januari 2014 zonder werkvergunning in landen in de Europese Unie kunnen vestigen. Burgemeester Ahmed Aboutaleb en wethouder Hamit Karakus (arbeidsmigranten) namen afgelopen dagen poolshoogte in Roemenië en Bulgarije.

De Roemeense en Bulgaarse autoriteiten denken dat niet heel veel extra landgenoten naar Nederland verhuizen voor werk. Rotterdam denkt daar anders over, maakte wethouder Karakus vrijdag duidelijk. Hoeveel extra mensen dat worden, durft hij niet in te schatten, ook omdat vooral de Roemenen zich in eerste instantie richten op Italië en Spanje.

In Rotterdam leven nu naar schatting 7000 Roemenen, van wie er zich 900 hebben ingeschreven bij de gemeente en 7500 Bulgaren, van wie er 2500 staan geregistreerd. ,,We willen gaan sturen op de instroom. Dat kan onder meer op inkomen en op basis van leefstijlen: bijvoorbeeld geen gezinnen in flats waar alleenstaanden wonen'', aldus Karakus. Hij vindt dat de Rotterdammers geen last mogen krijgen van tijdelijke arbeidsmigranten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen