ANP8 mrt '13 10:31

Missie in Kunduz stopt deze zomer

ANP
ANP

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse politietrainingsmissie in Kunduz wordt deze zomer al beëindigd, maar de F-16's blijven langer achter in Afghanistan om bescherming te bieden aan de bondgenoten en de Afghaanse troepen. Ook de Nederlandse bijdrage aan de politiemissie van de EU (EUPOL) wordt voortgezet.

Dat meldden bronnen in Den Haag. De ministerraad zou hier vrijdag een besluit over nemen. De verantwoordelijkheid voor de politieschool in Kunduz wordt waarschijnlijk rond 1 juli overgedragen aan de Afghanen. In de periode daarna zullen de ongeveer 300 Nederlandse militairen uit Kunduz terugkeren naar Nederland. De politietrainingsmissie begon in juni 2011 en zou eigenlijk duren tot medio volgend jaar als alle buitenlandse militairen vertrekken.

Nederland verlaat het noordelijke Kunduz eerder omdat de Duitsers die bescherming bieden, hebben besloten eerder terug te gaan. Ook verloopt de politietrainingsmissie zo goed dat de Nederlandse missie voortijdig kan worden afgerond.

De vier F-16's met 120 man personeel zijn in Mazar-e-Sharif gestationeerd. Hun missie is gepland tot halverwege 2014. De EUPOL-missie duurt tot eind volgend jaar. In Kabul zitten ongeveer 70 Nederlanders. Aan de politietrainingsmissie nemen in totaal ruim 540 Nederlanders deel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen