ANP3 aug '13 19:08

Zorgen EU over verkiezingen Zimbabwe

Auteur: ANP Nieuws

HARARE (ANP) - Beschuldigingen dat bij de parlements- en presidentsverkiezingen in Zimbabwe van woensdag onregelmatigheden zijn geweest, baren de Europese Unie grote zorgen.

EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton op archief, EPA
EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton op archief, EPA

HARARE (ANP) - Beschuldigingen dat bij de parlements- en presidentsverkiezingen in Zimbabwe van woensdag onregelmatigheden zijn geweest, baren de Europese Unie grote zorgen. Dat heeft de EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton zaterdag in een verklaring laten weten.

Ashton stelde dat ze zich onder meer zorgen maakt over beschuldigingen van fraude en het gebrek aan transparantie bij de verkiezingen. De Beweging voor Democratische Verandering (MDC) van de Zimbabwaanse premier Morgan Tsvangirai heeft de stembusgang een farce genoemd. Ashton stelde dat de EU de ontwikkelingen in Zimbabwe in de komende weken nauwlettend in de gaten zal houden.

In de strijd om het presidentschap kreeg het zittende staatshoofd Robert Mugabe 61 procent van de stemmen. Tsvangirai kreeg de steun van 34 procent van het electoraat. De partij ZANU-PF van Mugabe heeft in het parlement 142 van de 210 zetels behaald: goed voor een tweederdemeerderheid.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen