ANP13 mrt '13 12:22Aangepast op 13 mrt '13 15:41

Commerzbank wil staatssteun volledig aflossen

FRANKFURT (AFN/DPA/BLOOMBERG) - Het Duitse bankconcern Commerzbank wil de ontvangen staatssteun volledig terugbetalen met behulp van een kapitaalverhoging van 2,5 miljard euro. Dat maakte de op een na grootste bank van Duitsland woensdag bekend.

De kapitaalverhoging moet wel worden goedgekeurd op een algemene aandeelhoudersvergadering die vervroegd zal worden gehouden op 19 april, in plaats van 22 mei. De transactie kan dan tussen medio mei en begin juni plaatsvinden, aldus Commerzbank. De bank is het Duitse bankensteunfonds SoFFin nog 1,63 miljard euro schuldig. De Duitse staat bezit nu een belang van 25 procent en dat zal na de transactie dalen tot onder de 20 procent.

Commerzbank betaalt via de kapitaalverhoging ook 750 miljoen euro terug aan verzekeraar Allianz. De emissie wordt volledig onderschreven door Deutsche Bank, Citigroup en HSBC. De exacte details over de voorgenomen transactie zullen op een later tijdstip door Commerzbank naar buiten worden gebracht, als de raad van toezicht heeft ingestemd.

Kapitaalbuffer versterken

De opbrengst zal ook worden aangewend om de kapitaalbuffer te versterken tot 8,6 procent, van 7,6 procent. De Duitse bank wil verder via een omgekeerde aandelensplitsing het aantal uitstaande aandelen terugbrengen naar 583 miljoen, van 5,83 miljard nu.

Tijdens de financiële crisis in 2008 kreeg Commerzbank in twee stappen in totaal 18,2 miljard euro aan staatssteun, waarvan 16,4 miljard euro in de vorm van zogenoemde stille participaties, waaraan geen stemrecht is verbonden. Een groot deel van de ontvangen staatssteun werd eerder afgelost door middel van een kapitaalverhoging van 5,3 miljard euro in 2011.

Zeer dankbaar

Topman Martin Blessing van Commerzbank zei dat de steun van de politiek en de belastingbetaler tijdens de financiële crisis zeer belangrijk was voor het concern en dat de bank daarvoor zeer dankbaar is.

In januari maakte de bank nog bekend de komende 4 jaar 4000 tot 6000 banen te moeten schrappen vanwege de moeizame marktomstandigheden. Ook worden onderdelen verkocht.

Op de beurs in Frankfurt werd de voorgenomen kapitaalverhoging door Commerzbank niet goed ontvangen omdat die voor bestaande aandeelhouders leidt tot verwatering van hun belang en dividendrendement. Het aandeel zakte meer dan 8 procent.

Gerelateerde artikelen