ANP14 jan '13 09:26Aangepast op 14 jan '13 09:56

TNT drukt AEX in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam zakte maandag in het rood nadat TNT Express en PostNL met kolossale verliezen openden. De andere Europese beurzen begonnen hoger. Beleggers maken zich op voor een groot aantal bedrijfsresultaten en veel belangrijke macrocijfers, die deze week naar buiten worden gebracht.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,6 procent lager op 348,17 punten. De MidKap-index daalde 0,2 procent tot 549,41 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen 0,2 en 0,1 procent. Londen bleef onveranderd.

Koeriersbedrijf TNT Express kelderde meer dan 44 procent. Het bedrijf liet weten dat de overname door de Amerikaanse branchegenoot UPS niet doorgaat. Volgens TNT geeft Brussel op basis van de huidige voorstellen geen toestemming voor de overname. UPS heeft daarop besloten af te zien van de deal en betaalt 200 miljoen euro aan TNT als compensatie voor de mislukte overname.

DSM

Postbedrijf PostNL, dat een belang van bijna 30 procent heeft in TNT, verloor ruim 35 procent. De mislukte overnamepoging kost PostNL als grootaandeelhouder van TNT Express veel geld. De financiële positie van depostbezorger verslechtert hierdoor verder. PostNL was van plan zijn aandelen TNT voor 9,50 euro per stuk aan UPS te verkopen.

Speciaalchemiebedrijf DSM zakte 1,2 procent na een adviesverlaging door HSBC. Verffabrikant AkzoNobel was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 2,1 procent na een adviesverhoging door dezelfde Britse bank. In de MidKap stond bank en verzekeraar SNS Reaal onderaan met een min van 2,4 procent. Kabelaar Ziggo ging aan kop met een plus van 1,3 procent.

Swatch Group

In Zürich won Swatch Group 2,5 procent. De Zwitserse horlogemaker neemt de horloge- en juwelenfabricage van zijn Canadese branchegenoot Harry Winston over voor 750 miljoen dollar, zo'n 560 miljoen euro.

De euro was 1,3354 dollar waard, bijna evenveel als bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 93,87 dollar per vat. Brentolie werd ook 0,3 procent duurder.

Gerelateerde artikelen