ANP14 mei '12 15:31Aangepast op 14 mei '12 17:38

'Accountant wist van fraude Rynart'

ZWOLLE (AFN) - Een van de registeraccountants die de boeken controleerde van de internationale transportonderneming Rynart Groep wist van de miljoenenfraude in dit bedrijf. Dat beweerden enkele banken en het Openbaar Ministerie (OM) maandag in de Accountantskamer.

Volgens het OM is door onder meer Rabobank en Fortis aangifte gedaan van oplichting voor een bedrag van meer dan 130 miljoen euro. De administratie zou in de periode van 2005 tot en met het eerste kwartaal van 2007 kunstmatig zijn opgehoogd met een bedrag van 55,6 miljoen euro. De Rynart Groep ging eind 2007 failliet.

Ook vonden er valse boekingen plaats in de administratie en zou er sprake zijn van bedrog in de jaarrekening. De banken verstrekten kredieten op basis van deze vervalste informatie. Ze moesten uiteindelijk investeringen ter grootte van 123,5 miljoen euro afboeken.

Aangifte

Medio 2008 deden de banken na uitvoerig eigen onderzoek aangifte, waarna een onderzoek van de FIOD volgde. Apart van deze zitting dient op 13 juni in Amsterdam een strafzaak over deze fraude.

Twee accountants wordt verweten dat ze de fraude, gezien de omvang, wel hadden moeten zien. Ze hebben ,,bewust een andere kant op gekeken'', stellen de klagers. De advocaat van de accountants meende dat de klacht te laat was ingediend en dus niet-ontvankelijk verklaard moet worden.

De tuchtrechter doet over circa 12 weken uitspraak.

Gerelateerde artikelen